Prenumerera på nyheterna

Grönt ljus till stödpaket för företagarna

Taxi, gym, tidningar, biografer, hotell, campingar och restauranger är bland de 95 näringsverksamheter som får möjlighet att ansöka om det direktstöd på totalt sju miljarder euro som ministerrådet gav grönt ljus åt i fredags. Ytterligare fyra miljoner euro gäller ICO-lån, krediter och en återhämtningsfond.
Stödpaket gäller i första hand för egenföretagare och småföretagare som har drabbats hårdast av krisen i samband med covid-19. Men en av de verksamheter som inte finns med på listan är frisörer, något som kritiseras eftersom det också är en bransch som har drabbats hårt, skriver Diario SUR.

De 7 miljarderna kommer att fördelas i icke återbetalningsbara bidrag på mellan 3.000 till 200.000 euro för egenföretagare till företag vars omsättning minskade med 30 procent under 2020 jämfört med året innan. Egenföretagarna (autónomos) kan få upp till 3.000 euro.

Enligt statens officiella bulletin BOE (Boletín Oficial del Estado) kan de drabbade använda stödpengarna för att betala fasta utgifter såsom löner eller leasingavtal, skulder hos leverantörer från mars 2020 och framåt samt fakturan för el.

Totalt listas 95 verksamheter som kan ta del av stödpaketet. Förutom taxi, gym, tidningar, biografer, hotell, campingar och restauranger nämns även optiker, hyrbilsfirmor, resebyråer, kemtvätt och skomakare bland annat.

Presidenten för egenföretagarnas förening, Lorenzo Amor, riktar kritik mot beslutet att inte frisörer och skönhetssalonger finns med bland de 95 verksamheter som kan söka stödpengar.

Lorenzo Amor säger också att stödpaketet kommer för sent eftersom många företag redan har gått omkull.

Vidare finns det flera skyldigheter som följer med att bli mottagare av stödpengarna. Bland annat att företagarna ska hålla igång sina verksamheter fram till den 30 juni 2022. Och att det under de närmaste två åren inte blir några löneförhöjningar. Dessutom gäller det att inte ligga efter med skatteinbetalningar.

Spaniens skatteminister María Jesús Montero säger att regeringen räknar med att företagarna kan börja söka stödet någon gång i maj. Det blir regionerna som kommer att betala ut stödpengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.