Prenumerera på nyheterna

Grundaren bakom Europas exklusivaste bostadsområde är död

Enrique Pérez Flores, grundaren till La Zagaleta S.A. i Benahavís har avlidit vid 97 års ålder. Han var en framstående bankir som 1991 grundade La Zagaleta som har blivit ett av Europas exklusivaste bostadsområden. I Zagaleta kallades han för Don Enrique.

Enrique Pérez Flores föddes i Moguer (Huelva) 3 augusti 1923 och avled i Marbella i söndags. Han var hederspresident för La Zagaleta som han byggde upp på en gammal egendom i bergen nära vägen till Ronda i Benahavís kommun och som tidigare ägdes av den ökände vapensmugglaren Adnan Khashoggi.

Området som då hette La Baraka köptes efter ett embargo som kom efter anklagelser i USA att Adnan Khashoggi var en av de största vapensmugglarna i världen.

Enrique Pérez Flores har arbetat inom många områden. Han var bland annat handelsansvarig i delegationen för det spanska protektoratet i Marocko fram till landets självständighet 1956. Han stannade fram till 1960 i Tetouan och Tanger i på uppdrag av det spanska handelsdepartementet.

I maj 1960 åkte han till Zürich (Schweiz), där han grundade olika företag inom internationell finansiering. Han deltog i förhandlingarna och skapandet av bankavtal mellan Spanien och Schweiz. Han grundade Banco Exterior som han var president för fram till 1990.

1991 gick han i pension som bankir för att i stället tillsammans med en grupp vänner köpa och bygga upp La Zagaleta. Köpet motsvarade 36 miljoner euro.

Planen var att bygga 3.000 bostäder. Men i stället blev det ett exklusivt bostadsområde där 230 bostäder är klara av 420 planerade. Lägg till två golfbanor, ryttarklubb, helikopterplatta och allt omgärdat av extrema säkerhetsåtgärder i ett område med spektakulär utsikt och fantastisk natur.

Det Londonbaserade företaget som sköter La Zagaleta och som utvecklar Zagaleta II nära Valderrama i Castellar de la Frontera (Cádiz) övergår till sonen Ignacio Pérez Díaz.

Begravning och minnesstund kommer att hållas i kretsen av de närmaste, enligt dödsannonsen som är införd i dagens nummer av Diario SUR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.