Prenumerera på nyheterna

Guardia Civil avslöjar ännu ett stort knarknätverk

Guardia Civil har i operation LIMONEROS, avslöjat en kriminell organisation som införde stora mängder hasch på Spanien, både till sjöss och med flyg.

41 personer har gripits för narkotikahandel, olagligt innehav av vapen, smuggling, medlemskap i kriminell organisation och förfalskning av offentliga handlingar, dessutom har fyra flygplan, flygmanualer samt reservdelar till flygplanet, tre skjutvapen och en marijuanaplantage beslagtagits.
Nätverket hade dessutom en skola för att utbilda piloter, främst då från Latinamerika. För dessa undervisningsuppgifter hade organisationen ett tvåsitsigt plan.

Operationen började i september 2019 när polisen fick vetskap om en helikopterflygolycka i Marocko. Piloten i det förstörda planet hade bott i Sevilla, så en undersökning startades för att utreda händelsen.

Polisen upptäcker att medlemmarna i nätverket vidtagit många säkerhetsåtgärder, till exempel att hyra fordon under tredje parts namn så att de inte kunde spåra dem.

Under undersökningen framkom också att gruppen letade efter begagnade flygplan och reservdelar för vilket de hade en grupp flygmekaniker.

I november 2019 upptäckte civilpoliserna som ansvarar för

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

utredningen 420 kilo hasch gömt på ett plan från Marocko.

Under de två år som utredningen sedan har pågått har det varit känt att medlemmarna i nätverket drabbats av minst två stora flygolyckor. Den första av olyckorna var den för den mexikanska piloten för vilken utredningen inleddes. Den andra olyckan inträffade den 9 september i år, då en pilot av spansk nationalitet dog på en nattflygning i Marocko.

Inklusive det skadade flygplanet har organisationen haft 7 flygplan, två helikoptrar och 5 lätta flygplan. Utöver detta, förutom ”pilotskolan” och gruppen av mekaniker, hade de platser att gömma flygplanen, liksom att dölja spår, några av dem kamouflerade som spår för att träna vinthundar.

Under undersökningen fick man veta att organisationen hade en filial som införde hasch till sjöss. Faktum är att 4 personer greps i juni förra året och 750 kilo hasch beslagtogs, liksom ett fordon som användes för lastning från en gömma vid Huelvas kust.

Utredarna, utförde 24 tillslag i Murcia, Toledo, Cáceres, Huelva och Sevilla, där ytterligare 120 kilo hasch beslagtagits.

I Cartaya (Huelva) hittades gruppens ledare i ett lyxvilla, och i Sevilla hittades den operativa chefen. Dessutom 78 000 euro i kontanter och riklig dokumentation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.