Prenumerera på nyheterna

Guardia Civil har beslagtagit 1,5 ton svamp

Guardia Civil har beslagtagit 1.550 kilo tallblodriska och upprättat 36 anmälningar om olaglig svampplockning i provinsen Guadalajara nordost om Madrid. Med höstregn inleds svampsäsongen i Spanien.

I onsdags upprättade Guardia Civil anmälningar där fyra personer plockat 400 kilo tallblodriska (bilden). Den senaste tiden har det gjorts flera ingripanden mot svampplockare skriver lacronica.net.

För några dagar sedan ingrep gendarmer ur Guardia Civil mot fyra utlänningar residenta i Alcalá de Henares

Under det senaste decenniet har det rapporterats om allt fler personer som tar sig friheten och tömmer markerna på svamp. Ibland handlar det även om svampplockare som går vilse som Guardia Civil får lokalisera.

Guardia Civil i Guadalajara skriver på sitt Twitterkonto att sent på onsdagskvällen kunde de lokalisera två män, 68 och 69 år gamla, som hade gått vilse i svampskogen i Puebla de Valles. De var vid god hälsa.

Under perioden 23 oktober till 4 november har Guardia Civil beslagtagit över 1,5 ton tallblodriska. 36 anmälningar om olovlig svampplockning har upprättats.

Arbancón kommun som ligger i svampbältet har från lördag den 7 november infört ett initiativ för svampplockarna att visa respekt och hänsyn i miljön.

Med hjälp av ett informationskort ges ”bra praktiska tips för svampplockning” och vilka normer som gäller för privatpersoner vid ansvarsfull svampplockning. På informationskortet finns en QR-kod med svampguiden Guía de Setas de Guadalajara.

Tallblodriska, läcker riska eller läckerriska är en svampart i familjen Russulaceae och släktet riskor.

(Foto: Twitter @GuardiaCivilGU)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.