Prenumerera på nyheterna

Guardia Civil hundar belönade med hedersmedalj

Sedan den 6 april 1948 då Spanien tog beslut om att använda hundar i polisarbetet har tusentals fyrbenta varelser gjort stora insatser för polis och Guardia Civil.

De har spårat narkotikasmugglare, sniffat sig fram till utplacerade bomber, avslöjat falska sedlar, räddad livet på människor och hittat saknade personer.

Spaniens utrikesminister Fernando Grande-Marlaska som själv är hundvän belönade under gårdagen fem hundar för deras insatser i Guardia Civil med medaljen ”Mención de Honor del Mérito Canino”.

En av dessa var schäfern Xena som den4 september på nästan 2.000 meters höjd i ett svårtillgängligt område i Guadarramabergen mellan Madrid och Segovia hittade den tidigare alpina bronsmedaljören Blanca Fernández Ochoa död. Hundratals gendarmer, vandrare och andra hade sökt efter den försvunna kvinnan sedan den 29 augusti.

Xena tillhör Guardia Civil och har sitt hem vid förläggningen Servicio Cinológico de El Pardo nära Madrid.

En annan polishund som tilldelades medalj var Juper som tillhör Guardia Civil i Granada. I juli sniffade han upp 800 kilo hasch som var gömt i en sändning med frysta varor i en lastbil som färdades på A-92:an.

Andra polishundar som fick utmärkelser var Tietar vid förläggningen i El Pardo samt Henco i Barcelona som kan skilja mellan äkta och falska sedlar. Polishunden Shulo fick också en utmärkelse för sin kamp mot narkotikasmuggling.

(Foto: Inrikesdepartementet, El ministro del Interior)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.