Prenumerera på nyheterna

Guardia Civil jagar pyroman

Samtidigt som storbranden på västra Costa del Sol fortsatt pågår och växer i styrka till att nu omfatta ett 7.400 hektar stort område pågår jakten på den pyroman som misstänks ligga bakom katastrofen. Enligt utredningen ska branden ha startat på två platser, nästan samtidigt.
Två högar av löv och kottar. Och att någon eller några tände på.

Regionregeringens president Juanma Moreno säger att branden är avsiktlig och startade nära Genalguacil i Sierra Bermeja strax efter klockan 21 i onsdags kväll.

Förutsättningar
Den pyroman som ville orsaka en katastrof och få uppmärksamhet hade valt rätt tidpunkt. Förutsättningarna var de bästa.

Strax efter mörkrets inbrott vilket förhindrar brandflyg och helikoptrar att medverka i en snabb insats med att bekämpa branden. En hård byig vind, låg luftfuktighet och hög temperatur.

Redan på torsdagen hade branden spritt sig till ett 3.600 hektar stort område.

Ständiga väderomslag med fyra vindriktningar på lika många dagar har försvårat släckningsarbetet. Fram till söndagen hade branden spridit sig till ett 7.400 hektar stort område med en omkrets på 85 kilometer.

Storbranden beskrivs som det ”hungriga monstret” som slukar allt som kommer i dess väg och lever sitt eget liv. Branden har i dagsläget två fronter: En som är på väg mot Genaldalen och den andra som växer mot Casares kommun.

Antalet som medverkar till släckningsarbetet har ökat till 617 personer efter att militären till slut kallats in enligt officiella uppgifter. Enbart brandbekämpningsmyndigheten Infoca har 365 personer på plats förutom 25 motorfordon och 41 brandflyg och helikoptrar.

Jagar och letar
Samtidigt som det omfattande arbetet med att släcka storbranden pågår jagar Guardia Civil och spansk nationalpolis pyromanen.

– Vi jagar och letar. Det kan ta en månad, två eller ett år, men till slut ska vi hitta den eller de som ligger bakom detta. Om den personen som orsakat denna katastrof hör mig så är beskedet att den personen inte kan sova lugnt. Varken i natt, i morgon eller om sex månader. Vi kommer att jaga den ansvarige som ska ställas inför rätta, sa Juanma Moreno på en pressträff i helgen vid Esteponas kongresscenter, och tillade:

– Precis som ifjol när vi hittade gärningsmannen bakom branden i Huelva som drabbade ett 11.000 hektar stort område.

Tips
Moreno vädjar också till allmänheten att lämna tips och information.

– Det gäller framför allt de boende i området där branden startade. Såg de något misstänkt i onsdags kväll? Tipsen som lämnas är anonyma.

Enligt larmtjänsten 112 har 1.054 personer kunnat återvända till sina hem i bostadsområdena Forest Hill, Abejeras och Montemayor i Estepona respektive Benahavis. Sent på söndagskvällen var 1.616 personer evakuerade.

Inga drabbade svenskar
Under söndagen var Svenska Magasinet i kontakt med UD i Stockholm som meddelar:

”Inga svenskar har än så länge begärt stöd av UD eller ambassaden med anledning av branden” säger Julia Eriksson Pogorzelska vid UD:s presstjänst.

Några uppgifter om evakuerade svenskar finns alltså inte. Ambassadrådet Johanna Lind skriver till Svenska Magasinet att de står i nära kontakt med konsuln i Málaga angående den pågående branden.

Branden i Sierra Bermeja är på väg att utveckla sig till den största branden på Costa del Sol på ett decennium. Störst hittills är storbranden 2012 som drabbade Coín, Mijas, Marbella, Alhaurín el Grande, Ojén och Monda och var på 8.225 hektar.

Augusti 1991 drabbades bergsområdet Serranía de Ronda av en stor brand som sträckte sig över ett 10.000 hektar stort område.

Följ utvecklingen via hashtag #IFJubrique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.