Guldbro på väg till Stockholm passerar Solkusten

En ny gigantisk guldbro som ska förbinda Gamla stan med Södermalm befinner sig i skrivande stund på Medelhavet söder om Estepona. Den 140 meter långa bron är tillverkad i Kina och är nu på väg med lastfartyg till Stockholm när den passerar den spanska Solkusten.

Om sikten är god kanske du kan se frakten av bron ute till havs från Solkusten. Det är tidningen Mitt i Södermalm som rapporterar om guldbrons resa mellan Kina och Sverige.

När lastfartyget väl är framme ska skeppet sänkas ner i Saltsjön, så att bron kan lossas och flyta på pontoner. Därefter kan den bogseras in till kajen, och fartyget kan tömmas på vatten och åka iväg igen, skriver tidningen.

Bron – som staden beställt av Skanska – är tillverkad i Kina av CRSBG (China Railway Shanhaiguan Bridge Group) som är en av de största brotillverkarna i världen.

Men transporten har fått kritik. Enligt uträkningar genererar transporten av bron lika mycket utsläpp som att köra en medelstor bil genom Sverige 3.500 gånger, eller flyga från Stockholm till New York 3.000 gånger.

Bron ska öppnas för trafik den 24 augusti.

(Foto: Skanska)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.