Prenumerera på nyheterna

Hälsovården förbjuder diskriminering av äldre

Familjemedlemmar till äldre personer som har varit intagna på seniorboende kan från nu ta hem sina anhöriga om de så önskar. Det säger Andalusiens regionpresident Juanma Moreno och hänvisar till den nya regeln som utfärdats av hälsodepartementet.

Det nya beslutet fastställer att äldre personer som är friska och utan symtom och som vill hem till anhöriga kan göra det efter att ha blivit testade. Dessutom krävs ett dokument undertecknat av anhöriga att de tar hand om personen ifråga.

Sedan i fredags har tester börjat göras vid 700 ålderdomshem i Andalusien. Totalt har 14.709 åldringar testats. 438 av dessa har uppvisat positivt resultat. 429 gällde äldre människor och nio var vårdpersonal. Sex dödsfall har hittills konstaterats i Alcalá del Valle, Aracena och Arahal.

Samtidigt har Hälsovårdsdepartementet skickat ut riktlinjer för att äldre personer över 80 år inte ska prioriteras bort från intensivvården. Någon sortering efter ålder är inte tillåten och äldre personer över 80 år ska få samma behandling som alla andra.

Ett dokument från Ministerio de Sanidad förbjuder sjukhus att använda patienters ålder som en gräns för att avgöra om denne ska läggas in och få vård och behandling med respirator, eller ventilator, som är en medicinsk utrustning för att hjälpa patienter med andningen.

”Äldre patienter ska i händelse av extrem brist på vårdresurser behandlas under samma förhållanden som övriga befolkningen” enligt informationen från Hälsovårdsdepartementet som tar upp etiska aspekter i pandemiska situationer som med SARS-CoV-2.

Dokumentet som är samordnat av professorn i straffrätt Carlos Romeo Casabona vid Baskiens universitet, och granskat av professorn i etik, Adela Cortina, kommer med rekommendationer för att hjälpa dem som befinner sig i beslutsfattande situationer under coronapandemin.

Experterna rekommenderar att det måste finnas klara riktlinjer till vem som ska vårdas och få tillgång till respirator. Vårdpersonalen ska väga in patientens kliniska situation och dennes objektiva förväntningar baserade på överlevnad.

Experterna förkastar ålder som ett argument när vårdpersonal ska besluta vem som i första hand ska få vård.

”Att acceptera sådan diskriminering betyder att vi värderar alla människoliv på samma nivå vilket strider mot grunden i rättsstatsprincipen där vi erkänner alla människors lika värde” står det i rapporten som citerar artikel 14 i den spanska konstitutionen.

Frågan om diskriminering av äldre över 80 år kom upp efter att hälsovårdsmyndigheterna i Katalonien först hade skickat ut rekommendationer att inte i första hand ta emot patienter på intensiven som är över 80 år. Den rekommendationen har sedan dragits tillbaka och samma vård gäller för alla.

Författarna bakom dokumentet betonar också vilka som i första hand ska testas. Det gäller sjukvårdspersonal och andra viktiga grupper och anställda som relateras till vård och viktiga samhällsfunktioner som polis och militärer. Det gäller även de som befinner sig i riskgrupper samt personal på vårdhem och andra vårdinrättningar för äldre samt anhöriga. Även de som bor i hem för minderåriga, interner i anstalter och liknande.

Även personer som har varit i nära kontakt med andra som har blivit testade som bärare av viruset. Och sedan bör övriga testas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.