Prenumerera på nyheterna

Hälsovårdsministern avfärdar total nedstängning i nuläget

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa avfärdar i nuläget kravet från flera regioner på att utlysa en total nedstängning. Jag ber regioner att vänta och avvakta resultatet från det nattliga utegångsförbudet innan vi aktiverar plan B som vi har arbetat med sedan förra veckan, säger Illa.

Salvador Illa säger ”att det inte är någon tävling om vilken regionen som inför de hårdaste åtgärderna. Vi vet sedan tidigare att saker inte händer över en natt. När vi inför åtgärder tar det i regel 10 till 15 dagar innan vi ser resultat”.

Det nuvarande nationella nödläget som trädde i kraft för snart en vecka sedan innehåller inte kravet på total nedstängning som i våras. Under gårdagen krävde Asturien total nedstängning med det har förkastats av hälsovårdsministern.

Om en total nedstängning ska utlysas krävs ett nytt godkännande, vilket bekräftas av jurister, skriver spanska medier på tisdagen.

Den spanska regeringen vill inte i dagsläget dra jämförelser med Frankrike, Tyskland eller Italien som infört hårdare åtgärder än Spanien. Sánchezregeringen vill avvakta och se hur läget utvecklar sig fram till den 9 november då kravet på nattligt utegångsförbud upphör.

Dessutom har flera regioner infört perimeterkarantän, både regionalt men även för enskilda provinser, sjukvårdsområden och kommuner. Om inte den nuvarande spridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 avtar finns det en plan B.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa på tisdagen vid en tv-intervju i Antena 3 att de kommer att förlänga utegångsförbudet från den 8 november om inte regeringen tar beslut om total nedstängning.

Regioner har befogenheter att skärpa inskränkningarna för rörlighet och öppettider. Juanma Moreno säger att utökade restriktioner för resor mellan städer och förkortade öppettider vid restauranger och barer är att vänta om inte smittkurvan avtar.

Att stänga barer och restauranger tidigare på kvällen är ett alternativ.

– Om det blir total nedstängning betyder det ett enormt inkomstbortfall vilket betyder att arbetslösheten ökar i Andalusien till 30 procent. Det är ett faktum som oroar oss mycket. Därför är total nedstängning den sista åtgärden vi önskar ta, säger Juanma Moreno.

Regionen Castilla y León stänger barer, restauranger och köpcentrum från midnatt mellan torsdag och fredag.

Provinsen Málaga har det senaste dygnet registrerat ett nytt dödsfall i sjukdomen covid-19. Antalet inlagda på sjukhus har ökat med två personer sedan igår till totalt 261. Det gör att provinsen Málaga har den tredje lägsta siffran i Andalusien. 40 av dessa får intensivvård.

Sett i ett europeiskt perspektiv ligger Spanien på plats fem med 521,1 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Belgien, Tjeckien, Schweiz och Frankrike ligger före Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.