Hälsovårdsmyndigheten föreslår rökfria stränder

Den regionala hälsovårdsmyndigheten i Andalusien har tagit initiativet att föreslå kustkommunerna att stränderna ska bli rökfria. Det sa i fredags delegaten vid myndigheten för familjehälsa, Carlos Bautista, i samband med Internationella dagen mot tobak.

Det kan alltså bli ett slut med passiv rökning på stränder eller att omgärdas av haschdimmor. Myndigheterna vill se fler rökfria offentliga utrymmen och nu riktas initiativet till kommunerna utmed kusten att själva införa ett förbud. Förslaget är dock frivilligt.

De flesta av oss ogillar att vara på en strand med cigarettfimpar och riskera att utsättas för passiv rökning. Vi vill kunna andas rökfri luft. Tänk så skönt det numera är på kaféer och restauranger utan tobaksrök, menar Bautista.

Hälsovårdsmyndigheten kommer att samarbeta med de kommuner som tänker följa initiativet med rökfria stränder och sätta upp tydlig information var rökning inte är tillåtit.

Stranden Playa Granada i Motril på Costa Tropical har sedan sommaren 2018 ett förbud mot rökning. Här kan en person som röker och fimpar i sanden få böter på 3.000 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.