Prenumerera på nyheterna

Halva Spanien drabbat av åsk- och regnoväder

Klass 2-varning har på torsdagen utfärdats för Mallorca och Menorca som kan få stora mängder nederbörd i samband med de åskoväder som har drabbat Spanien under veckan. På torsdagen fortsätter ovädret och väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) har utfärdat varningar i inte mindre än 28 provinser.

Klass-2-varningen vilket på spanska motsvarar ”aviso naranja” gäller Mallorca och Menorca.

Klass 1-varning vilket på spanska motsvarar ”aviso amarillo” är utfärdat för Tarragona, Castellón, Valencia, Huesca, Zaragoza, Teruel, Asturien, Kantabrien, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Zamora, Cuenca, Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida, Lugo, Ourense, Madrid, Navarra, Álava, Guipúzcoa, Baskien och La Rioja.

Under gårdagen drabbades Spanien har flera åskoväder vilket orsakade jordskred samt översvämmade gator och fastigheter på många håll. Några omkomna har ännu inte rapporterats.

På bara tre timmar föll det 232 mm regn i Alcanar (Tarragona) vilket orsakade strömavbrott för 5.500 invånare.

– Vi är isolerade, utan tv, mobiltelefoni eller internet. Jag vet inte exakt hur läget är. Mer vet jag inte, sa borgmästaren Joan Roig medan räddningstjänsten undsatte och evakuerade människor vars hus stod i vatten.

Räddningstjänsten har gjort insatser på flera håll för att undsätta människor som isolerats av vattenmassorna och där bilar fastnat i lera eller spolats iväg.

Förutom Tarragona har även Valencia, Toledo och Madrid drabbats. I Madrid stannade flera tunnelbanelinjer. Senare på onsdagen kom de igång. Pendeltågslinjerna C-3 och C-4 drabbades också.

Kraftiga vindbyar och hagel stora som golfbollar rapporteras i Toledo.

Under sex timmar i måndags registrerade väderlekstjänsten Aemet 9.300 blixtnedslag i Spanien.

På Costa del Sol har det varit betydligt lugnare. Endast Antequera och Fuente de Piedra drabbades av åska och hagel vid 17.30 på onsdagen. 13 samtal kom in till 112 i samband med ett hageloväder som pågick mellan fem till tio minuter.

(Foto: Twitter Protecció Civil)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.