Prenumerera på nyheterna

Här finns jobben – jordbruket behöver 150.000 säsongsarbetare

Jordbruksorganisationerna oroas över de begränsningar som införts i kampen mot Covid-19. Kampen mot viruspandemin är full av paradoxer. Medan arbetslösheten och antalet permitteringar visade rekordsiffror för mars skriker jordbrukssektorn efter uppskattningsvis 150.000 säsongsarbetare skriver spanska medier på måndagen.

Spaniens jordbruksminister Luis Planas att det är stort behov av 100.000 till 150.000 säsongsarbetare till jordbruket. Inom kort inleds skörden av bland annat körsbär, aprikos, persika och flera andra säsongsfrukter.

Planas betonar att säsongsarbetarna bör vara sådana som bor i närheten av de stora odlingarna.

Jordbruksorganisationen Asaja uppskattar att det behövs 50.000 säsongsarbetare till de odlingar som ligger utmed floden Ebro. Extremadura är i behov av 40.000 personer under perioden maj till september.

Och till körsbärsdalen Jerte behövs det 1.200 personer enligt kooperativet Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte.

Vid jordgubbsodlingarna i Huelva saknas det uppskattningsvis 9.000 säsongsarbetare enligt Gabriel Trenzado vid kooperativet Cooperativas Agroalimentarias.

Det finns ett avtal med Marocko att 9.000 marockaner ska arbeta på fälten vid Huelva. Eftersom gränsen mellan länderna stängdes var det bara 40 procent som kunde ta sig över till Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.