Prenumerera på nyheterna

Här grips efterlyst svensk för penningtvätt

En 26-årig internationellt efterlyst svensk har gripits av spansk nationalpolis i Alicante. En europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen av svenska myndigheter för penningtvätt. Nyhetsbyrån EFE skriver att mannen har ägnat sig åt penningtvätt genom att handla med kryptovalutan bitcoin för två miljoner euro.

Svensken ska ha ingått i en kriminell organisation som ägnat sig åt bank- och bedrägerier. Hans uppdrag har varit att tvätta pengar som ligan tjänat. Enligt de svenska myndigheterna har han tvättat mer än 18 miljoner svenska kronor, omkring två miljoner euro.

Mannen har hållit på med verksamheten mellan januari 2018 och januari 2019. Han riskerar ett fängelsestraff på sex års fängelse.

Samtidigt har ytterligare två svenska medborgare gripits i Sverige. Samtliga ingår i samma kriminella organisation som mannen i Alicante.

Det är spansk och svensk polis i samarbete med ekobrottsmyndigheten som har samarbetat i att avslöja ligan.

Spansk polis fick information av svensk polis att den efterlyste mannen troligtvis befann sig i Alicanteområdet. Efter spaning och utredning kunde han lokaliseras till en lyxvilla i utkanten av staden.

Polisen satte svensken under bevakning och kunde snabbt konstatera att han levde lyxliv och spenderade mycket pengar. Svensk polis var på plasts i Alicante i samband med gripandet.

Polisen har även kommit över värdefulla klockor, fem datorer, åtta mobiltelefoner, 39 SIM-kort samt en bil och en båt som låg i fritidshamnen i Dénia.

(Foto: Policia Nacional)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.