Prenumerera på nyheterna

Hårda konsekvenser för Madrids ekonomi väntas

Av varje euro som Spanien producerade 2019 kom nästan tjugo céntimos från Madrid. Nedstängningen av Madrid plus nio andra kommuner får också konsekvenser i ekonomin. Madridregionen är den som bidrar mest till Spaniens BNP. Den representerar 19,3 procent, nästan en femtedel.

Det tog 103 dagar så stängdes Madrid delvis ned igen. Mellan den 13 maj och 25 juli såg det ut som att Madrid hade lyckats att pressa ned antalet fall av cornaviruset SARS-CoV-2. Från att ha legat på 50 smittfall per 100.000 invånare under en 14-dagarsperiod hade Madrid senaste 14-dagarsperioden 650 fall per 100.000 invånare. Det vill säga 13 gånger så mycket som perioden mellan 13 maj till 25 juli.

Men nu har regionen blivit den värsta drabbade i Europa av pandemin. Madrid beskrivs som ett epicentrum och är den huvudstad i Västeruropa med flest smittade.

Även om alla anläggningar som restauranger, barer och tapasbarer kommer att vara öppna, trots med begränsad kapacitet och antalet öppna timmar. Mindre konsumtion blir ett resultat vilket innebär färre inkomster till staten.

Madrids arbetsgivarförening räknar med ett bortfall på 600 miljoner euro i veckan. Regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso, som har överklagat centralregeringens beslut att stänga ned tio kommuner i Madridregeringen till nationaldomstolen, talar om förluster på 750 miljoner euro per nedstängningsvecka.

Det var i fredags som centralregeringen införde hårdare restriktioner i Madridregionen vars styrande har överklagat direktivet.

I fredagskväll klockan 22 trädde de nya restriktionerna i kraft som bland annat begränsar rörligheten i tio kommuner i Madridregionen däribland huvudstaden Madrid.

De nya restriktionerna om rörligheten gäller till en början under 14 dagar. Det gäller även begränsningar om hur många som får samlas i privata sammankomster (6 personer) och hur många som får vistas i butiker och restauranger.

Restauranger och barer får ta in den sista gästen klockan 22 men klockan 23 ska det vara stängt.

Restriktionerna gäller alltså i Madrid stad plus i nio andra kommuner: Carabanchel, Villaverde y Villa de Vallecas, Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes och Alcobendas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.