Prenumerera på nyheterna

Häxjakt på krogägare i Fuengirolas hamn bötfällda för musik

Senaste månaderna har krogarna i Fuengirolas småbåtshamn fått böter för att de har spelat bakgrundsmusik. Det beskrivs som en häxjakt när krogarna för ögonblicket brottas med konsekvenserna av covid-19-pandemin och färre besökare. Lokalpolisen åker fram och tillbaka på kvällarna och bötfäller restauranger och barer som har musik i högtalarna.

En av de som drabbats är Tommy Marcus, ägare till Area 51. Nyligen fick han böter på 300 euro.

Igår onsdag skulle ett 50-tal personer verksamma i hamnen har ett möte med två anställda vid kommunen. Men de kom inte.

– Kommunen skulle skickat några representerar klockan 13. Tre minuter före mötet ringer de och säger att de inte kommer. Det är dålig stil av kommunen. I stället hälsar de att alla krögare i hamnen är välkomna till kommunhuset på torsdag i nästa vecka, säger Tommy Marcus till Svenska Magasinet.

I andra barer i Fuengirola centrum hörs musik strömma ut från högtalarna.

Lokalpoliser som kör utanför barer och restauranger för att kontrollera så att ingen spelar musik, eller har tv:n på. Så har verkligheten sett ut för krögarna i Fuengirolas småbåtshamn de senaste veckorna.

Och det har inget med pandemin att göra.

– När det gäller pandemin har vi klara anvisningar som vi följer. Efter midnatt får inga nya gäster komma in. Klockan 1 ska det vara stängt.

– Jag tror detta har att gör med att de ska riva hamnen. Lättare att få krögare att flytta än att köpa ut dem…

Upp emot ett 50-tal personer som driver verksamheter i hamnen är upprörda just nu. Först var det nationellt nödläge och folk skulle hålla sig hemma under flera veckor.

I somras uteblev gästerna då utländska turister stannade hemma då länder införde karantän för inresande från Spanien.

-Och nu kommer detta med böter för att vi spelar musik.

Enligt Tommy Marcus, ägare till Area 51, hänvisar lokalpolisen till att de fått order.
– Vi ser samtidigt på poliserna att de tycker det är obehagligt.

Enligt Tommy Marcus pratar krogägarna med varandra. Så det är inte där problemet sitter.
– Restaurangerna riskerar att störa varandra. Men vi snackar och ber varandra att sänka om någon störs. Vi samarbetar, så det är inga problem mellan oss krögare.

Nyligen renoverades den del av paseon som är upphöjd, som ligger ovanför Area 51. Enligt detaljplanen fanns även en trappa på mitten med som ska leda ned till hamnen. Men någon sådan trappa har det inte blivit.

– Det finns många önskemål, likaså att det saknas ordentliga skyltar i centrum som leder gäster ned i hamnen. Som på andra platser utmed kusten, exempelvis Benalmádena som har tydlig skyltning till Puerto Marina.

Krögarna i Fuengirolas småbåtshamn har protestgruppen Fuengirola Port Matters på Facebook. Medlemmarna är britter, holländare, tyskar, turkar och svenskar bland annat.

De står inför en kris och de saknar stöd från kommunen sida.

Samtidigt beskriver Fuengirolas borgmästare Ana Mula hamnen som ”livlig”. Ett uttalande som har fått krogägarna i hamnen att gå i taket.

Ana Mula har även sagt att kommunen tillgodoser alla områden i Fuengirola och deras behov i det dagliga arbetet.

Uttalanden från borgmästaren som krogägarna i hamnen tar avstånd från. I stället för att kommunen vill hjälpa och stödja verksamheten i hamnen gör de det svårt för barer och restauranger att överleva.

Tolga Erguda, ägare till White Rose pub, säger till SUR in English:

”Efter det nationella nödläget lovade kommunhuset att de skulle göra allt för att hjälpa oss. I stället jagar de oss för att betala en avgift för att spela bakgrundsmusik och för att visa fotboll på våra tv. Om vi inte har licensen blir det genast böter, trots att vi nu har problem med att betala andra avgifter”.

En talesperson vid kommunhuset säger till tidningen:

”Samma regler gäller för alla barer i hamnen. Om någon har ett förslag eller klagomål kan de boka tid med oss i kommunhuset”.

Ett sådant möte var avtalat igår onsdag klockan 13. Tre minuter före mötet ringde kommunen återbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.