Prenumerera på nyheterna

Helpers BCN varnar för platser med våld och rån

Medan Barcelonas borgmästare Ada Colau skyller det upptrappade sociala larmet om allt fler våldsbrott på ”extremhögern” försöker invånarna att lösa problemen med digitala redskap i sociala nätverk för att komma till rätta med rån och illegal handel på stadens gator och stränder.

Stadsdelen Raval i Barcelona har varit extra utsatt under sommaren och antalet rån och överfall har ökat med 30 procent. I Barcelona anmäls 635 brott om dagen. I augusti hittades en 46-årig svensk kvinna halvnaken och död i Barcelona. Kroppen hade blivit utsatt för våld.

Vissa grupper försöker normalisera våldet i Barcelona och menar att staden efter OS 1992 har blivit snyggare, renare och säkrare. Samtidigt visar siffror att fickstölder, rån och överfall har ökat.

På tisdagskvällen visade kanal 1 den illegala försäljningen på gator och stränder som har vuxit under sommaren. Strandsäljare går från badgäst till badgäst och erbjuder mojitos som de blandat ihop själva utan några krav på sanitära förhållanden. Massage och en hel del andra tjänster erbjuds.

De boende i Barcelona har börjat ta egna initiativ för att styra upp den personliga säkerheten på gator och torg. Plattformen Helpers BCN har startat på Twitter och Instagram.

Ett nätverk bestående av invånare och andra använder Helpers BCN för att berätta om var de senaste rånen har inträffat och varnar för platser med överfall, slagsmål och andra incidenter som uppstår dagligen i Barcelona. Borgmästare Ada Colaus å andra sidan att Helpers BCN är ett verktyg för oppositionspartiet Ciudadanos.

En annan plattform går under namnet Tsunami Vecinal har har anmält en manifestation den 14 september mot den ökade osäkerheten på Barcelonas gator och torg.

Plattformen hittar Helpers BCN hittyar du på Twitter @BCNHelpers

Källor: Spansk tv 1, El Mundo och El Español.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.