Prenumerera på nyheterna

Historisk dag i Nerja – reningsverket startar upp

Ouppfyllda löften och upprepade problem under trettio års tid. Men på tisdagen startade testkörningen av Nerjas nybyggda reningsverket EDAR (Dirección Facultativa de la obra de la Estación Depuradora de Residuos). Kommunen i Axarquía på östra Costa del Sol har fram till haft den tvivelaktiga äran att vara den enda kommunen på Solkusten utan ett fungerande reningsverk.

Med Nerjas reningsverk nås en milstolpe i att uppnå ”nollutsläpp”. Testkörningen inleds mitt i den andra vågen av covid-19-pandemin med nästan fem års försening.

Det var en till slut nöjd, José Alberto Armijo, som på tisdagen meddelade att testkörningen startat efter att man löst problemen med den elektriska anslutningen som har försenat den avgörande delen för att testköra.

Försöksperioden är planerad till sex månader. I april 2021 väntas departementet för ekologisk övergång överlåta anläggningen till Nerja kommun. Underhåll, förvaltning och drift kommer att läggas ut på företaget Aguas de Narixa S. A.

Anläggningen har kostat totalt över 25 miljoner euro. Den kommer att kunna behandla 25.000 kubikmeter avloppsvatten vilket motsvarar en befolkning på 125.000 invånare. Det är en sluten anläggning som inte kommer att avge några dofter. Nerja har 21.000 mantalsskrivna.

Det renade avloppsvattnet släpps ut i havet 800 meter utanför Burrianastranden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.