Prenumerera på nyheterna

Historiskt avtal mellan svensk och spansk ishockey

Mitt i stekheta augusti kommer en svalkande nyhet. Sverige ska vara med och utveckla ishockeyn i Spanien. Från och med den här säsongen kommer ett lag med svenska universitetsspelare att medverka i spanska ishockeyns La Liga, LNHH Loterías. Laget med namnet Nordic Vikings får Madrid som hemmaplan enligt det avtal som tecknats mellan spanska vintersportförbundet RFEDH (Real Federación Española de Deportes de Hielo) och Svenska Ishockeyförbundet.

Med hjälp av Erasmusstudenter ska det svenska laget stödja utvecklingen av ishockey i Spanien. Avtalet beskrivs som historiskt.

Eftersom Nordic Vikings består av svenska universitetsstudenter som spelar ishockey kan de fortsatt vara aktiva trots utlandsstudier. Samtidigt bidrar de till sportens utveckling i Spanien.

Det spanska förbundet, RFEDH, där samtliga vinteridrotter är samlade däribland ishockeyn har därför ändrat sina bestämmelser så att utländskt lag kan spela i den inhemska ligan. Regeln säger normalt att lagen får ha högst tre utländska spelare.

Nordic Vikings kan dock inte delta i slutspelet i jakten på mästartiteln. Och de får inte heller delta i spanska cupen.

Projektet med Nordic Vikings har tidigare prövats i Kina 2005 där laget deltog i Asia League Ice Hockey. Den gången bidrog satsningen till ishockeyns utveckling i Kina. Nu hoppas initiativtagarna att något liknande ska hända i Spanien.

Målet är att fler talanger ska lockas till lag i högsta serien i Spanien. PÅ så vis kan lagen fylla på med utländska lovande talanger när dt saknas spelare till en full trupp.

Initiativet ska sedan växa till att omfatta Iberdrola League där damlagen spelar.

Den positiva nyheten inför säsongen 2021-2022 är att ligan med namnet LNHH Lotteries utökas från fem till åtta lag.

Frank González, ordförande för RFEDH, säger:

– Jag är mycket glad att vi har nått en överenskommelse med svenska ishockeyförbundet att Nordic Vikings Madrid spelar i LNHH Lotteries. Att det blir ett framtida incitament för våra klubbar och spelare som kan fortsätta att växa. Jag vill tacka internationella förbundet och SHL för deras stöd som vi känner stor entusiasm för.

Anders Larsson, ordförande för svenska ishockeyförbundet, säger i en kommentar att ”jag är övertygad om att vi kan hjälpa till och föra spansk ishockey framåt de kommande åren”.

Bakom initiativet står Per-Erik ”Perka” Holmström. ”Perka” är president i Nordic Vikings och professor för alla vintersporter i Kina. Nu är nästa mål att bygga upp ishockeyn i Spanien.

– Ishockeyn i Spanien har en potential att växa och landet befinner sig i en liknande situation som Kina 2005. Vi ska skapa intresse för sporten och arbeta tillsammans med spanska förbundet så att ishockeyn kan ta nya steg framåt de kommande åren.

Läs tidigare artikel:
Svenska satsningar för att utveckla ishockeyn i Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.