Prenumerera på nyheterna

Historiskt besök på Kuba av kungaparet

Havanna och Panama var de första städerna som grundades av den spanska kronan efter Columbus upptäckter. Nu gör det spanska kungaparet Felipe VI och Letizia sitt första officiella besök på ön. Som exkung har Juan Carlos tidigare besökt Kuba i samband med Fidel Castros begravning.

Besöket har ifrågasatts av många eftersom den gamla diktaturstaten inte helt har öppnat upp sig och förföljelsen av oppositionen fortsätter. Den politiska oppositionen hålls utanför förhandlingar och den kubanska regimen fortsätter att brista i mänskliga rättigheter och demokratiska reformer.

Kubas regim vill sprida en bild av att de är intresserade och ställer sig positiva till förändringar i demokratisk riktning, en bild som vänstergrupper i Europa gärna sprider vidare.

Men samtidigt vittnar kubanska organisationer om godtyckliga arresteringar, trakasserier och fängslanden av människor som samlas för att bilda opinion i olika frågor. Fria och rättvisa val lyser med sin frånvaro. Kommunvalet i november 2017, som skulle bli startskottet för processen för att ersätta Raúl Castro vid makten, genomfördes efter att alla former av opposition förbjudits. Kuba som enpartistat består.

Landets nya president, Miguel Díaz-Canel, utsågs föga förvånande i en sluten process. Skiftet på presidentposten som skulle bli slutet på Castrostyret hindrar inte att det även fortsättningsvis är Raúl Castro som styr det kubanska kommunistpartiet. Det parti som förbjuder politisk opposition och kontrollerar landets styrande organ.

Utrikespolitiskt har Kuba nära relationer till Venezuela och Nicolás Maduro. Under 2019 har USA steg för steg skärpt sin snart 60-åriga blockad av Kuba.

På Kuba finns den största spanska kolonin utomlands efter Argentina och Venezuela. Spanien är också den tredje största investeraren i landet efter Venezuela och Kina. Så kungens besök kommer att följas extra noggrant av de 200.000 spanska medborgare som är residenta och arbetar på Kuba.

Det spanska kungaparet kommer inte att få träffa oppositionen eller släktingar till de som är fängslade under de tre dagarna som de besöker Kuba. Diplomatiska källor säger att ”kungen inte tänker göra politik” om det blir frågor kring mänskliga rättigheter.

(Foto: Spanska kungahuset © Casa de S.M. el Rey)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.