Prenumerera på nyheterna

Historiskt elpris på tisdagen

Med den kommande värmeböljan fortsätter priset på el på den rörliga öppna grossistmarknaden att stiga till 111,88 megawatt på tisdagen. Det betyder att priset tredubblats på ett år.

Det är den iberiska elmarknadsobservatören OMIE (Operador del Mercado Ibérico de la Electricidad) som inför tisdagen gör en uppskattning att elpriset stiger till 111,88 Mwh.

Under gårdagen låg det genomsnittliga elpriset 106,74 euro per megawattimme (MWh) vilket var nytt rekord.

Det kan jämföras med tisdagen den 11 augusti 2020 då priset låg på 38,88 euro.

Det betyder att för fjärde gången under de senaste 20 dagarna har priset legat på över det tidigare maxvärdet på 103,76 euro den 11 januari 2002.

Den iberiska elmarknadsobservatören OMIE uppskattar också att det rörliga priset inte någon gång under tisdagen kommer att ligga under 100 euro, vilket aldrig tidigare har hänt.

Siffror visar att genomsnittsspanjoren betalade 470 euro i elräkning under perioden januari till juli i år vilket är en uppgång med 23 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

Stigande gaspriser, ökade kostnader när det gäller CO2-utsläppsrätter liksom minskad produktionen av förnybara energikällor ligger bakom ökningen.
Tidigare artikel: Dyrare el, bensin och diesel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.