Prenumerera på nyheterna

Historiskt när tre fångar släpptes fria till ära för El Rico

För första gången på 270 år benådades och frisläpptes tre fängelseinterner till ära för helgonet El Rico. På onsdagen återfick de tidigare fångarna Manuel, Antonia och Jorge sin frihet i samband med en ceremoni i Málagas katedral.

Traditionen att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico av brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1700-talet. Tidigare har en fånge frisläppts i samband med Semana Santa, i år frisläpptes tre fångar.

1759 fick påskprocessionerna i Málaga ställas in på grund av en epidemi. Men fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av den döde Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Den dåvarande kungen, Carlos III de Borbón, såg detta som ett mirakel och blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats. Kungen föreslog att varje år skulle en fånge frisläppas som hade gjort sig förtjänst av en ny möjlighet i frihet. Fången blir frisläppt av brödrasällskapet ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

När Juan Carlos I blev kung i Spanien 1975 beslutade den spanske monarken att traditionen från Carlos III:s dagar med en frisläppt fånge skulle återupptas.

På onsdagen skrev det historia i och med att tre fängelseinterner frisläpptes. För Manuel (grovt narkotikabrott), Antonia (brott mot folkhälsan) och Jorge (rån) väntar nu ett nytt liv i frihet.

Málagas katolske biskop Jesús Catalá närvarade vid frisläppandet och kommenterade händelsen med att nu ges fångarna en ny chans i livet. El Ricos gest av förlåtelse är en manifestation av Faderns barmhärtighet som försonar oss alla.

Benådningen och frisläppandet godkändes av ministerrådet 23 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.