Prenumerera på nyheterna

Högsta inflationen sedan 1992 – ekonomin bromsar in

Under december månad steg konsumentpriserna med 6,7 procent vilket är den snabbaste inflationstakten i landet sedan mars 1992. Det är en rejäl uppgång från november då priserna steg med 5,7 procent. Det visar färska siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística).

Det är stigande elpriser och matpriser som har orsakat den kraftiga ökningen. För en vecka sedan slog marknadspriset på el nytt rekord och december 2021 blir den dyraste månaden i historien.

Dyrare mat gör att köpkraften minskar vilket även inverkar på sparande.

Lönerna växte generellt under 2021 med endast 1,49 procent. Även om det finns företag som justerar lönerna i slutet av året efter konsumentprisindex som exempelvis Mercadona. Det betyder att deras personalstyrka skulle få höjd lön med 6,7 procent.

En annan konsekvens blir ökade hyror. Det genomsnittliga hyrespriset i Spanien ligger på 674 euro per månad. När konsumentprisindex stiger skulle det betyda en ökad hyra med 45 euro.

I Madrid, San Sebastián och Barcelona skulle ökningarna vara högre: 52,26, 48,9 respektive 46,49 euro.

Enligt spanska riksbanken bidrar den höga inflationen till att den ekonomiska återhämtningen bromsar in. Det är en effekt som kommer att bestå under 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.