Prenumerera på nyheterna

Högsta koncentrationen av coronavirus vid reningsverk

Analyser av Spaniens avloppsvatten visar att coronaviruset ökar. Sedan juni 2020 har myndigheterna mätt mängden SARS CoV-2-virus i avloppsvatten. Svaren ger en indikation på ökad smittspridning.
De som bär på coronaviruset utsöndrar det innan de ens vet om att de är smittade. Genom att myndigheterna tar prover på avloppsvatten kan de till viss del förutse pandemins utveckling.

De senaste mätningarna av viruset vid 38 reningsverk visar att koncentrationen av viruset ökar.

Projektet som går benämningen VATar-Covid-19 leds av departementet för ekologisk övergång. De senaste mätningarna från perioden 12 till 18 december visar den högsta koncentrationen av coronavirus sedan mätningarna startade i juni 2020.

Siffrorna är högre jämfört med siffrorna under den fjärde vågen som inleddes efter fjolårets julhelg då Spanien registrerade incidenstalet 899,93 fall per 100. 000 invånare under 14 dagar.

Siffrorna från reningsverken bekräftas också av torsdagens siffra över landets incidenstal som låg på 911 fall, vilket den högst sedan pandemin startade.

Reningsverk som redovisade den högsta koncentrationen var i Segovia, Madrid, Guadalajara och Oviedo. Reningsverk som hade något mindre koncentration av coronaviruset var i Albacete, Talavera de la Reina (Toledo), Bilbao, Barcelona, Cuenca och Cáceres skriver dagstidningen ABC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.