Prenumerera på nyheterna

Högsta momsen på munskydd – i Spanien

Munskydd har blivit identitetsmärket för covid-19-pandemin i Spanien. Det har även blivit en kostnadsfråga och Sánchezregeringen har den högsta momsen, 21 procent, på kirurgiska munskydd i Europa.

Regeringen har inte heller visat någon vilja till att sänka momsen på munskydd. Länderna i Europa har olika momssatser på munskydd som sedan den 15 juli är obligatoriskt i Spanien.

I Italien är munskydd momsbefriad, i Frankrike ligger den på 5,5 procent medan momsen på munskydd i Portugal och Belgien ligger på sex procent.

Oppositionen har bett Pedro Sánchez att sänka momsen på munskydd. Men den spanska regeringschefen hävdar att priset är kopplat till europeiska regler som förbjuder en momssänkning.

”Det är inte ett beslut från Spaniens regering utan en fråga om europeisk reglering…”.

I Spanien har regeringen fastställt priset på ett kirurgiskt engångsmunskydd till 0.96 euro. I Italien kostar det hälften, 0.5 euro, medan Portugal är billigast med 8 centimos.

I Ryssland och Grekland ligger priserna på 0,20 euro medan munskyddet i Finland går på 0,80 euro.

Kirurgen César P. Ramírez Plaza tog upp ämnet med moms på munskydd i en text i söndagens Diario SUR. Artikeln heter ”La pasarela de las mascar-illa-s” som anspelar på Catwalken för munskydd och hälsovårdsministern Salvador Illa.

Han nämner där även den 12 oktober och Spaniens nationaldag eller día de la Hispanidad.

”Här bar den vice regeringschefen ett munskydd med det republikanska märket som han gillar att marknadsföra och som kan köpas online för det blygsamt belopp på 8,95 euro (12,94 euro där ett fodral ingår).

Vilka signaler sänder detta, frågar sig skribenten. Ett munskydd som dessutom marknadsförs till försäljning utan UNE-certifiering och som inte tillåter mer än tio tvättar.

Det är dessutom representanter från det politiska livet som tar tillfället i akt att forma och saluföra ett varumärke i den politiska sfären.

På Change.org-plattformen finns ett initiativ riktat till Sánchezregeringen för att sänka momsen på munskydd till 4 procent. Hittills har 200.000 skrivet under.

2 thoughts on “Högsta momsen på munskydd – i Spanien

 • 2020-10-19 kl. 22:13
  Permalink

  I Sverie är det 20.2% …

  Svar
  • 2020-10-20 kl. 10:56
   Permalink

   I Sverige är det ju inte obligatoriskt så då kan man ju förstå momssatsen som ändå är sänkt där. Men i Spanien tvingar regeringen alla att ha mask och tjänar pengar på böter också. Lite konstigt eller hur.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.