Prenumerera på nyheterna

Hot om nya EU-böter för undermålig rening av avloppsvatten

Den 1 januari 2006 skulle samtliga kommuner och samhällen ha ett utbyggt system för renat avloppsvatten. Men vid 133 tätorter i landet så uppfyllde inte myndigheterna EU-kraven vid den senaste uppdateringen. Bland annat gällde det de tre kommunerna Álora, Pizarra och Cártama i Guadalhorceområdet i provinsen Málaga.
EU har återigen siktet inställt på Spanien på grund av brist att rena avloppsvatten. Sanktioner infördes i juli 2018 för att inte landet hade följt de klara direktiv som sattes redan 2001 att kommuner med över 15.000 invånare skulle införa nolltolerans mot att släppa ut orenat avloppsvatten direkt ut i naturen.

Det kravet har senare utökat att gälla samhällen med över 2.000 invånare.

Kommunerna hade fram till 1 januari 2006 att åtgärda problemen. Men fortsatt finns det 133 tätorter i Spanien som inte uppfyller EU-direktivet enligt den senaste uppdateringen skriver Diario SUR på måndagen.

Vid första tillfället när EU delade ut böter fick provinsen Málaga sanktioner på totalt 11,2 miljoner euro som gällde Coín, Alhaurín el Grande, Nerja och Estepona.

Nu finns det 133 tätbebyggelser på svarta listan när EU kommer med en uppdatering. Bland annat Álora, Pizarra och Cártama.

De två första kommunerna har varit sena med att åtgärda tidigare problem. Först sedan maj 2019 renar Álora och Pizarra sitt avloppsvatten.

Men inte Cártama. Den anläggningen väntas vara i drift 2024.

Cártama hade år 2001 över 13.4000 invånare. Nu har invånarantalet ökat till det dubbla.

Coín har också varit sent ute och hade ett fullt fungerande reningsverk först i oktober 2020.

Diario SUR skriver att EU-kommissionen väntas väcka åtal mot Spanien. Det gäller också brister i reningen av avloppsvatten ibland annat Úbeda, La Línea de la Concepción, Morón de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, León, San Sebastián, södra Madrid, Cáceres, Badajoz, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid och Zamora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.