Prenumerera på nyheterna

Hur du upptäcker och åtgärdar intrång på ditt wifi-nätverk

Intrånget kan förutom lägre internethastighet för dig också innebära ansenliga risker eftersom en hackare med onda avsikter lätt kan se dina transaktioner, kreditkortsnummer mm och om personen har olagliga aktiviteter för sig på nätet så spåras de inte till honom utan till dig.

Om du märker att din Internet-anslutning plötsligt har blivit långsammare så behöver det inte bero på din Internetleverantör det kan också vara så att någon, t.ex. en granne stjäl din wifi-signal. Andra tecken på att någon använder din wifi är tapp av signalen, det är inte ovanligt att signalen försvinner men händer det regelbundet så är det högst troligt att någon använder din wifi. Ett annat tecken är blinkande lampor på routern när du inte använder någon av dina enheter.

För att säkert veta om du har blivit utsatt för intrång så finns det flera metoder att använda. Enklast är att ladda ner en app för att hitta okända enheter på ditt nätverk. Det finns flera att välja på t.ex. Who is on my wifi (rekommenderas af Movistar), Wi-Fi-inspektör, F-Secure Router Checker,Wireless Network Watcher och androidappen Fing.

Du kan också logga in på routerns sida med användarnamn och lösenord. Alla routrar har olika detaljer men om du söker hittar du en statussida för din wifi-anslutning. Sök efter ord som enhetslista, bifogade enheter, anslutna enheter eller hemnätverk. Detta listar de enheter som för närvarande är anslutna till din router. Om du hittar några okända enheter kan de tillhöra någon som inte har där att göra. Har du inget lösenord och har fått routern av din internetleverantör så vänd dig till dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.