Prenumerera på nyheterna

Husbilsboom i Spanien

Försäljning och uthyrning av husbilar har ökat drastiskt när människor söker ett mer socialt distanserat sätt att tillbringa sin semester.

En ny husbilsägare säger till tidningen EL PAÍS: ”Du behöver inte ha någon kontakt med någon om du inte vill. Det är därför jag tror att det är det säkraste alternativet just nu, även om vi har varit angelägna om detta länge.”

Det har i och för sig varit en kraftig försäljningsökning av husbilar i Spanien under de senaste fem åren, men i år säljs det upp till 25 husbilar per dag, trots en genomsnittlig prislapp på 55.000 euro. Ett billigare alternativ för många är att köpa en mindre campingbil, eller att konvertera en vanlig skåpbil, detta är en marknad som också har vuxit avsevärt.

När nedstängningen av samhället trädde i kraft i mitten av mars droppade försäljningen, men sen steg efterfrågan kraftigt. I juni ökade försäljningen med 20% jämfört med föregående år, innebärande 1.208 nya husbilar på vägarna, enligt spanska föreningen för husvagnsindustri och handel (Aseicar).

På hyresmarknaden matchar efterfrågan den från tidigare somrar, med få av de 5 500 tillgängliga fordonen lediga. Den största skillnaden är att bokningarna nu sträcker sig till september, oktober och november, detta eftersom många anställda på grund av pandemin gradvis återvänder till jobbet och många sommarresor försenas fram till hösten.

Många som brukar hyra husbil säger att de har märkt en höjning av hyrespriserna hos vissa företag som tar ut mer än de vanliga € 140 till € 200 per dag. Men José Manuel Jurado, ordförande för Aseicar, säger att detta inte är fallet bland föreningens medlemmar.

Det finns 60 000 husbilar, 10 000 campingbilar och 230 000 husvagnar i Spanien. I länder med en längre tradition av denna typ av turism, som Frankrike och Tyskland, kan husbilarna uppgå till en halv miljon per land, med 4.500 respektive 6.000 ställplatser tillgängliga för dessa fordon, jämfört med 1.000 sådana områden i Spanien. ”Vi har kommit långt,” säger Jurado. ”Under 2010 fanns det bara 185 ställplatser, men det finns fortfarande många städer och kommuner som inte inser den växande betydelsen av denna typ av turism.”

Pandemin har drastiskt minskat närvaron av utländska bilturister som vanligtvis står för cirka 50% på ställplatser och campingplatser. Husbilar används främst för turism, men de är också vanliga som hem för de som söker en alternativ livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.