Prenumerera på nyheterna

Husockupanter skadar Solkustens rykte

På söndagen besökte det andalusiska presidentrådet Elias Bendodo Marbella. Han varnar för de skador som husockupanter orsakar när det gäller Solkustens rykte. Han är även kritisk till centralregeringens passivitet kring ämnet som han beskriver som en ”förolämpning”. Flera skandinaver har drabbats på Solkusten den senaste tiden. Elías Bendodo som på söndagen besökte Marbella varnar för de skador problemet orsakar inom turistbranschen.

– Detta är ett problem som måste upp på högsta nivå eftersom det drabbar turistnäringen.

– Vad tänker en utländsk köpare när han ser den dåliga respons och brist på intresse som den vice regeringschefen (Pablo Iglesias) visar för privat egendom som ignorerar det underliggande sociala problemet.

Elias Bendodo skriver på Twitter att ”husockupanter är något som oroar andalusierna allt mer. Det råder inget längre tvivel om att Sánchez stöder de kommunistiska teserna från sin regeringspartner. Det orsakar skador på turistmål som Marbella där jag i dag (lös söndag) har träffat borgmästaren Ángeles Muñoz”.

Marbellas borgmästare skriver på Twitter ”att de kommer att arbeta nära delegationen för utländska invånare för att svarar på frågor och erbjuda information och ge råd som underlättar att anmäla ockupanter. Vi måste slåss tillsammans för att ta itu med detta problem”.

Nyligen beslutade Marbella kommun att upprätta ett specialteam bestående av trettio lokalpoliser som ska förhindra och ta itu med ockupationer av bostäder. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

Att drabbas av husockupanter är högst orättvist och som ingen gynnas av. Det är en oberättigad attack mot privat egendom. Det skador inte bara ägaren utan skapar även osäkerhet och frustration ibland grannar och invånare.

Oppositionspartiet Partido Popular har föreslagit nya lagar där ockupanter ska vräkas inom tolv timmar med efterföljande fängelsestraff på upp emot tre år.

– Lösningen ligger inte i att legitimera denna typ av brott. Det är inte att tillämpa bostadspolitik att låta bostadslösa få tillgång till en bostad på detta sätt, säger Elias Bendodo.

Regionalregeringen i Andalusien har tagit beslut om att bygga 2.064 bostäder med prisvärda hyror i hela Andalusien.

– Det är ett sätt att säkerställa att människor som befinner sig i en mer utsatt situation kan få tillgång till en egen bostad.

Nyligen drabbades ett svenskt par i Estepona.

När de kom till lägenheten på Calle Terazza i Estepona passade inte nyckeln i låset och en okänd kvinna hade flyttat in i lägenheten.

”En ruta är sönder på balkongen någon har gått in och bytt lås i lägenheten och i porten. Polisen kom men de gör ingenting. Vi fick betala denna kvinna 400 euro för att hon skulle gå och lämna sina nya nycklar. Har även bytt alla lås ytterligare 600 euro” skriver Eva Swartström i gruppen Svenskar/Swedes in Estepona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.