Prenumerera på nyheterna

Husockupation: Mardrömmen fortsätter – rättegång uppskjuten

I torsdags skulle domstolen för tredje gången ta upp ärendet med Jörn och Elisabeth Hokholts hus i Torre del Mar som är ockuperat sedan september i ifjol. Men domstolen beslutade att skjuta upp ärendet till den 12 november. Anledningen är att någon offentlig försvarare inte har utsetts till ockupanterna. Som Svenska Magasinet berättade den 9 september har ärendet fått avslag vid två tillfällen i en domstol.

Rätten har bland annat menat att Hokholts själva inte hade gjort tillräckligt för att avhysa ockupanter. Och så skyllde de på pandemin.
– De menar att vi skulle ha accepterat att ockupanterna hade tagit sig in och bor där, har Jörn Hokholt tidigare berättat i Svenska Magasinet.

Domstolen menar även att det är syskonparets sekundära bostad. Inte deras fasta adress eller hemvist.

I torsdags skulle ärendet upp för tredje gången efter Hokholts advokat överklagat. Men domstolen i Vélez Málaga har skjutit upp förhandlingarna i domstolen till den 12 november eftersom inte någon offentlig försvarare är utsedd till ockupanterna.

Hokholts advokat Eduardo López-Chicheri beskriver ärendet som ett mycket upprörande fall, med brister i rättsväsendet och rena juridiska felsteg. Det är upprörande att detta kan hända i ett europeiskt land.

– Exempelvis väntade nationalpolisen tre månader efter att en polisanmälan hade lämnats in tills de åkte till huset.

– Poliserna har berättat för oss att husockupanterna är kända av polisen sedan tidigare. De är våldsamma och polisen tyckte att det var bättre att inte konfrontera dem, säger López-Chicheri till dagstidningen Diario SUR som i söndagstidningen hade en artikel om fallet.

Till den 12 november har advokaten skickat ett brev till domstolen där han begär att avvisning av ockupanterna ska ske omedelbart med hänvisning till de senaste instruktionerna från statsåklagaren.

Innan ärendet är avgjort i domstol och husockupanterna är utkastade fortsätter Lisbeth och Jörn att betala räkningarna för el och vatten. De fruktar för att huset är illa åtgånget och hur mycket som återstår av deras semesterbostad den dagen ockupanterna ger sig därifrån.

– Redan i december såg vi betydande skador på huset. Ockupanterna säger att de bara ger sig därifrån om ett domstolsbeslut kommer, säger advokaten.

Och ett sådant beslut har blivit ytterligare försenat medan ockupanterna kan bo kvar.

Enligt uppgifter till Diario SUR är det flera familjer med minderåriga som har ockuperat huset. Kända av polisen sedan tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.