Prenumerera på nyheterna

I Spanien kan det bli extremt dyrt att trotsa badförbud

Det är inte bara dumt att bada när det är en röd flagga hissad det kan också innebära att en stor del av semesterkassan försvinner i ett nafs.

Denna artikeln handlar om Fuengirola på Costa del Sol, men är tillämplig på hela Spanien. I Fuengirola kostar det nu emellan 700 och 1.500 euro i böter att bryta det badförbud som den röda flaggan innebär. Många tror att flaggorna bara är rekommendationer, men så är inte fallet i Spanien. Fuengirola är heller inte speciellt dyrt i sammanhanget, det finns andra kommuner som debiterar upp till 3.000 euro och även i vissa fall ännu mer för otillåtna dopp. Kommunerna är helt fria att sätta vilka bötesbelopp som de vill i sina kommunala bestämmelser.

De kommunala bestämmelserna ger påföljder för de som väljer att bada när badförbud är indikerat av röd flagga. Sen betraktas brottet som allvarligt om tillsägelse från polis eller badvakt inte omedelbart åtlyds och då stiger bötesbeloppet mot den övre gränsen.

Javier Hidalgo från Fuengirola kommun har gått ut med en offentlig uppmaning till badgästerna efter att det under de senaste dagarna har upptäckts flera fall av bristande efterlevnad av badförbudet. Kommunen har nu beslutat att vara mer kraftfulla när det gäller att tillämpa förordningen och straffa alla som genererar ett ingripande från livräddare eller polis när det är badförbud. Anledningen är att dessa badgäster ”skapar säkerhetsproblem, vilket äventyrar både livräddare och lokala poliser”.

Stränderna i Fuengirola övervakas dagligen under sommarsäsongen från klockan 11:00 till 20:00 av cirka 150 badvakter och lokalpoliser. Fuengirola har enligt Hidalgo som ambition att bli ett riktmärke i Spanien för säkerhet på stranden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.