Prenumerera på nyheterna

IAG köper Air Europa för halva priset

Flygbolagskoncernen IAG där Iberia ingår har efter mer än ett års förhandlingar avslutat affären med Air Europa. Efter att flygtrafiken nära på kollapsat under covid-19-pandemin köper IAG det spanska flygbolaget Air Europa för halva priset.

Efter ett år och två månader har IAG/Iberia kommit överens om att köpa Air Europa för 500 miljoner euro. Det är hälften av den ursprungligen överenskommelsen på en miljard euro från 4 november 2019. Det skriver den spanska affärstidningen Expansión.

Nu väntar en avbetalningsplan på sex år.

Beslutet meddelas via ett gemensamt uttalande från IAG och Globalia som har skickats till konkurrensverket CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores).

Med köpet räddas flygbolaget Air Europa samtidigt som det är ett viktigt strategiskt köp inför framtiden för IAG och Iberia. Det finns tillväxtmöjligheter när branschen väl börjar återhämta sig.

IAG tror med köpet av Air Europa att Madrids betydelse som nav i Europa ökar och blir en rival till Amsterdam, Frankfurt och Paris Charles De Gaulle.

– Att vara en del av en stor flygbolagsgrupp är den bästa garantin för att klara utmaningarna på den nuvarande marknaden, säger Luis Gallego, vd vid IAG.
Läs tidigare krönika om det klassiska flygbolaget Air Europa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.