Prenumerera på nyheterna

Ikväll klockan 21 Kungens traditionella jultal

Ikväll tisdag, på Julafton eller Nochebuena, klockan 21 håller Spaniens kung Felipe VI sitt traditionella jultal. Det sänds på tv-kanaler som La 1, La 2, TVE Internacional, Canal 24 Horas, Antena 3, Telecinco, la Sexta, Cuatro och Trece. På webbplatsen RTVE.es och Canal 24 horas översätts talet till teckenspråk.

Det blir sjätte gången kung Felipe VI håller jultalet efter att han efterträdde sin pappa Juan Carlos I. Spanien har upplevt ett komplicerat år där Katalonienkonflikten fortsätter samtidigt som landet för fösta gången i modern tid har haft två allmänna val under samma år.

Regeringsförhandlingarna fortsätter och Spanien har för närvarande en t f regering och t f regeringschef. Just Katalonienkonflikten, behovet att följa grundlagen, leva i samexistens och det komplicerade läget med att få fram en regering har kungen tidigare nämnt i jultal.

Så var det 24 december 2015 då Mariano Rajoy hade rollen som t f regeringschef i Spanien. Den gången betonade kung Felipe VI behovet av dialog och samarbete mellan de olika partierna.

Andra återkommande ämnen de senaste åren har varit kampen mot korruption, terrorism, arbetslösheten, våld i hemmet och behovet att hjälpa landets ungdomar.

Det nyss avslutade klimattoppmötet COP25 i Madrid gör att den spanske monarken i årets jultal tros kommentera ämnet klimatförändringar.

(Foto: Kungahuset Casa Real, arkivbild)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.