Prenumerera på nyheterna

Ikväll väntar kungens jultal till nationen

Spaniens kung Felipe VI håller klockan 21 på torsdagen sitt traditionella jultal till nationen. Talets sänds på samtliga tv-kanaler. Årets tal beskrivs som det troligtvis svåraste hittills för den spanske monarken under dennes sex och ett halvt år.

2020 har varit ett svårt år för kungahuset. Covid-19-pandemin samt de ekonomiska och sociala problem som följt i spåren gör Spanien till ett av de mest drabbade länderna i Europa.

Samtidigt attackeras monarkin i Spanien. Kungens far, exkung Juan Carlos I, lämnade Spanien i augusti för Abu Dhabi misstänkt för ekonomiska oegentligheter och skattebrott.

Don Juan Carlos har meddelat att han inte har för avsikt att smita från något. Han har ställt sig till förfogande för åklagaren och har även betalat in en större summa restskatt.

Men händelserna kring den tidigare monarken har orsakat skador på kungahuset och gett ammunition till de republikanska krafterna i Spanien. Regeringschefen Pedro Sánchez samarbetspartner Pablo Iglesias har kommenterat situationen med att den Tredje republiken aldrig har varit närmare och uttryckt förhoppningar om en snar folkomröstning om kungahusets vara eller inte vara.

Iglesias kräver också att Juan Carlos I fråntas sin titel ”Rey Emérito” något som knappast kommer att ske.

Pedro Sánchez och regeringskansliets officiella hållning är ett 100-procentigt stöd till landets parlamentariska monarki och betonar att det är viktigt att kunna skilja kungahuset och en enskild person (läs Juan Carlos) åt.

Av det skälet förväntas kung Felipe VI i det traditionella jultalet ta avstånd från tidigare påstådda skandaler av medlemmar i kungafamiljen för att i stället betona behovet av att vara ett gott exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.