Illa svarar på Donald Trumps utspel

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa har på fredagsmorgonen svarat på Donald Trump utspel under gårdagen att Spanien befinner sig i en svår tid med cocid-19. ”Ingen har möjlighet att ge lektioner” i hanteringen av pandemin, sa Illa på fredagsmorgonen i en tv-intervju i programmet La Hora de la 1 på TVE.

Illa säger att antalet som avlider i Covid-19 i Spanien är en av de lägsta i Europa. Spanien inte har hävt kontrollen över den andra vågen.

”Varje land har sina särdrag och varje land publicerar uppgifter på ett sätt. Dessutom är hälften av coronavirusfallen i Spanien symptomfria. Vi måste därför anstränga oss för att upptäcka dem” säger Salvador Illa.

Det var på torsdagen som USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset kommenterade situationen med covid-19 i USA och Europa som han sa att Spanien har svårt det svårt.

”USA har gjort det mycket bättre än Europeiska unionen och vi hoppas att den värsta toppen av infektioner är passerad.

”Jag har hört flera saker om Spanien och jag har pratat med några av de politiska ledarna i Spanien att landet genomgår en svår tid” sa Trump under presskonferensen.

När den spanska nyhetsbyrån EFE:s utsände frågade Trump vilken ledare han hade pratat med kom det inget svar.

USA upplever en nedåtgående trend i antalet bekräftade fall medan Spanien och Frankrike tenderade att öka när det gäller genomsnitt av smittade under de senaste sju dagarna.

När det gäller antalet dödsfall per miljon invånare de senaste sju dagarna har USA 2,15 medan Spanien har 1,33 och Frankrike 0,23, enligt officiella uppgifter som samlats in genom OWID på Oxford universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.