Prenumerera på nyheterna

Immunologer: Galet att ge tredje dos till unga och friska människor

Vaccinera, vaccinera och vaccinera. Det är slogan vi hör från hälsovårdsdepartementet och den regionala Folkhälsovården i Spanien. Men landets immunologer är inte helt överens med epidemiologer.
Det spanska sällskapet för immunologi (Sociedad Española de Inmunología) är tydliga:

”Det är ingen mening att ge en tredje dos till friska och unga människor som i exempelvis gruppen mellan 18 och 40 år. Det gäller i huvudsak när många av dem har varit smittade med Omikronvarianten och därmed har en naturlig förstärkning”.

”Galet”
Carmen Cámara, immunolog vid sjukhuset La Paz i Madrid och sekreterare för det vetenskapliga sällskap, säger att det är ”galet” ur immunologisk synvinkel att ge en dos fyra veckor efter att personen varit smittad med omikronvarianten, skriver dagstidningen ABC.

Under torsdagen kom beskedet att en tredje förstärkningsdos eller påfyllnadsdos ska ges till hela den vuxna befolkningen i Spanien från 18 år. Samtidigt minskas vaccinationsintervallet mellan den andra och tredje dosen från sex till fem månader.

Enligt landets hälsovårdsminister Carolina Darias grundar sig beslutet på att covidvaccinets effektivitet avtar över tid.

Men Spaniens immunologer motsätter sig förslaget till viss del.

Vila
Carmen Cámara förklarar att immunsystemet behöver vila. Vi kan inte fortsätta vaccinera under så korta intervaller och utan vila mellan doserna.

Även África González, tidigare president för det spanska immunologiska sällskapet och professor i immunologi vid universitetet i Vigo, är inne på samma tankar:

– De som har varit smittade har redan fått en booster.

Att friska personer vaccineras upprepade gånger och på kort tid med samma vaccin kan få motsatt effekt.

– Det är som att låta samma soldater gå ut i krig och att aldrig låta dem vila. Till slut är de så utmattade att de inte agerar som de ska. Genom att använda samma vaccin mobiliserar vi alltid samma soldater.

Fjärde dos
I spanska hälsodepartementets vaccinationsstrategi ingår nu även en fjärde dos till personer med transplantationer, HIV, cancerbehandling eller Downs syndrom.

Den fjärde dosen kommer att ges till cirka 120.000 personer som omfattas fem månader efter att de har fått den tredje dosen av RNA-vaccinet, från Pfizer eller Moderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.