Prenumerera på nyheterna

Inga planer för skärpta reseregler

Undvik nattklubbar och håll dig till dem som du brukar träffa. Det är rådet inför Spanienresan från Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell som tillägger att ”vi inte har någon anledning att skärpa resereglerna”. Smittökningen slår rekord på vissa platser i Spanien. I fredags redovisade Málagaprovinsen den högsta dygnssiffran i antalet smittade sedan pandemin startade, med 1.980 nya fall. Hela Costa del Sol plus fem andra sjukvårdsdistrikt befinner sig i risknivå 3.

Nästan en fjärdedel av de svenskar som testades positivt nyligen blev smittade i samband med en utlandsresa. Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell kommer smittan från länder som många svenskar nu reser till, som Spanien, Portugal, Storbritannien och Nederländerna.

Trots att en fjärdedel nu smittas utomlands ser han i nuläget ingen anledning till för skärpta reseregler. Man kan fortsatt resa till Spanien.

– Ja, förutsatt att man lever som i Sverige. Att man inte trängs på nattklubbar och liknande och att man håller sig till dem man brukar träffa. Gärna är vaccinerade innan man åker iväg, om möjligt. Då tror jag inte att riskerna är så stora, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.

Enligt Tegnell har många som fått covid-19 utomlands blivit smittade på nattklubbar.

Efter utlandsresan rekommenderar Folkhälsomyndigheten i Sverige att man testar sig och är försiktig med vilka man träffar en vecka efter resan.

Samtidigt rapporterar dagstidningen El País att Spanien i nuläget har den snabbaste vaccinationstakten i Europa och där vaccinviljan är stor.

Spanien har nått 25 miljoner fullvaccinerade, närmare 53 procent av befolkningen. Bara två länder i världen har haft högre tempo och det är Kanada och Storbritannien.

Yngre åldersgrupper har börjat vaccineras i Spanien. Som Svenska Magasinet har berättat på Twitter har flera kustkommuner på Costa del Sol infört drop-in-vaccinering de senaste veckorna.

Det är framför allt åldersgruppen 20-29-åringar som har drivit upp smittan i Spanien. En åldersgrupp som är socialt aktiv. Incidenstalet i den gruppen var i förra veckan 1.860 fall per 100.000 invånare. Bland tonåringar var incidenstalet över 1.586 per 100.000.

Kännetecknande för den femte vågen i Spanien är att smittan främst förekommer i den socialt aktiva gruppen 15 till 29 år. Eftersom det är unga människor får majoriteten milda symptom

Men ibland uppstår komplikationer och även unga människor behöver sjukhusvård på grund av covid-19. Antalet inlagda covidpatienter har ökat de senaste tre veckorna. Den 1 juli hade Málagaprovinsens sjukhus 90 covidpatienter, en siffra som hade stigit till 383 i lördags. 57 av dessa får iva-vård.

Fyra av tio covidpatienter i Andalusien är inlagda på sjukhus i Málagaprovinsen.

Läs mer: Nya coronarestriktioner i Spanien när smittan ökar

Läs mer: För tillfället får UD många frågor om internationellt resande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.