Prenumerera på nyheterna

Ingen vaccination vid helgdagar eller veckoslut

Trots att en allvarlig pandemi rasar sker ingen vaccination vid helgdagar eller veckoslut. Det betyder att under den gångna veckan kommer vaccination mot Covid-19 att utföras under fyra dagar. Det gäller vårdtagare och vårdgivare vid särskilt boende för äldre.

Det är Diario SUR som är först med nyheten hur vaccinationskampanjen sätts på stand-by under helgdagar. Situationen beskrivs som mycket angelägen för många grupper i samhället. Men så fort det blir helgdagar ges ingen spruta.

Dessutom förekommer motstridiga uppgifter. Den andalusiska hälsovården SAS (Servicio Andaluz de Salud) meddelar att vårdpersonalen vaccinerades under trettondagshelgen då många av vårdmottagarna besökte sina anhöriga.

När tidningen kontaktar vårdhemmen visar det sig att inga vaccinationer har utförts inte ens på vårdpersonalen under trettondagshelgen.

Andalusiens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre berättade i måndags att endast 37 procent vaccinerna som fanns hade använts. Eller cirka 26.400 doser av 70.000. Den här veckan kom ytterligare doser som är uppe i totalt 140.000 sedan starten.

Vårdpersonalens fackförbund Satse (Sindicato de Enfermería) är mycket kritiska till att inte personalstyrkan vid vårdcentraler har förstärkts. Det är den grupp som har ansvaret att vaccinera. Enligt Satse har Spaniens vårdcentraler ett underskott på mer än 15.000 anställda.

Enligt tidningen finns det regioner som Valenciaregionen som i nuläget ser över möjligheten att ge extra kompensation till vårdpersonal för att ge vaccin sju dagar i veckan.

Precis som i Sverige har kravet på att även vårdpersonal vid sjukhus ska vaccineras parallellt med vårdtagarna framförts.

– Det kan inte vara meningen att vårdpersonal ska vara i den andra gruppen i den prioriteringsplan som hälsovårdsdepartementet har upprättat, säger Ricard Ferrer, chefsläkare vid iva-avdelningen på sjukhuset Hospital del Vall d’Hebron i Barcelona.

Under julhelgen har antalet utförda coronatester minskat. Mellan 21 och 27 december utfördes 81.142 tester i Andalusien vilket var 15.000 jämfört med veckan dessförinnan då 96.745 tester utfördes. Det visar siffror från Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias.

Andalusien är den tredje regionen i Spanien där minst antal coronatester utförs med 1.149 tester på 100.000 invånare. Bara Murcia (932 test) och Aragonien (945) utför färre tester.

Flest tester utför Balearerna och Katalonien med 3.000 tester per 100.000 invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.