Inger Enkvist: Kunskap respekteras inte i skolan

Inger Enkvist som är professor i spanskspråkig litteratur vid Lunds universitet och som medverkade i senaste numret av Svenska Magasinet kommer till Fuengirola.

Igår medverkade hon vid en större intervju i den spanska dagstidningen El Mundo med anledning av intervjuboken ”Controversias educativas” (Encuentro) har kommit ut på spanska. I den reflekterar hon över farorna med den nya pedagogiken och varnar för att ”skolan inte längre respekterar kunskap”.

Det finns faror med den nya pedagogiken som ger intrycket att det inte är meningsfullt att lära sig specifik kunskap eftersom allt redan finns på Google.

På tisdag den 12 november klockan 19.30 föreläser hon vid en konferens på kulturhuset, Casa de la Cultura, i Fuengirola. Temat är bra och dålig utbildning i ett internationellt perspektiv och Inger Enkvist kommer att förklara vad som är god utbildningskvalitet. Evenemanget som hålls på spanska är öppet för allmänheten.

Enkvist har studerat olika utbildningssystem och berättar vilka utbildningsmodeller i västvärlden som inte fungerar. Hon föreslår en förändring både i mentaliteten som utbildningspolitiken och lyfter fram ansträngning, flit, familjens stöd och språk som viktiga nycklar i god utbildning.

På onsdag den 13 november medverkar hon vid ett samtal på Svenska skolan i Fuengirola mellan klockan 09.30 och 11.30 tillsammans med Helena Enroos, professor i spanska på Åland, och María Consuelo Calatayud, professor i spanska, franska och svenska och verksam vid institutet De Geer i Norrköping.

Det kommer att handla om skolutbildningssystemen i Sverige, Finland och Spanien, vad som är bra och vilka brister som finns. Det blir ett samtal mellan professorer i spanska där även lärare och elever får delta. Evenemanget är öppet för allmänheten.

Inger Enkvist är professor i spanskspråkig litteratur vid Lunds universitet och stående kolumnist på ledarsidan i Svenska Dagbladet. Inger har vid flera tillfällen medverkat i Svenska Magasinet. Senast i oktober 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.