Prenumerera på nyheterna

Inget besked om när coronarestriktioner hävs

Norge och Danmark har hävt coronarestriktioner och öppnat upp. Sverige häver de flesta restriktioner från onsdagen den 29 september och det blir 100 procents beläggning vid sportevenemang. I Spanien går det trögare och det finns inget datum i nuläget när de flesta restriktioner hävs.
Andalusien
I Andalusien ligger tvåveckorsincidensen på 57 fall per 100.000 invånare. På tisdagen samlas expertkommittén för att gå vidare mot ”nivå 0” då samtliga restriktioner ska kunna lyftas. Men det lär dröja ett tag till eftersom de flesta sjukvårdsdistrikt befinner sig i riskzon 1, enligt regionregeringens hälsoråd Jesús Aguirre.

På måndagen besökte det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo den teknologiska parken i Málaga och bygget av larmtjänsten 112 och deras nya lokaler.

Målet är så kallad ”ansvarsfull normalitet” sa Bendodo och tillade att målet är att komma under incidenstalet 50 som är Världshälsoorganisationens mål för att tala om en progressiv återgång till det normala.

I nuläget finns det inget besked om när munskyddskravet inomhus lyfts. Munskyddskravet utomhus hävdes i slutet på juni. Det gäller fortsatt bara om ett avstånd på en och en halv meter inte kan hållas till närmaste person.

Andalusien har för närvarande bara 24 kommuner som befinner sig i ”extrem risk” med incidenstalet 250 fall per 100.000 invånare. 415 kommuner i regionen Andalusien är helt fria från covid-19.

Valenciaregionen
I Valenciaregionen hävs flera restriktioner från idag. Regionregeringen gör nästa uppdatering i början på oktober vad som kommer att gälla från den 9 oktober.

De coronarestriktioner som hävs från idag gäller butiker, shoppingcenter, biografer och teatrar som kan nå beläggning 100 procent. Vid gymanläggningar, simhallar inomhus, konserter eller sammankomster ligger taket på 75 procent av beläggningen.

Barer och restauranger kan från nu ha beläggningen 75 procent och tio personer kan samlas vid samma bord inomhus. När det gäller nattlivet vid diskotek och nattklubbar kan dessa hålla öppet fram till klockan 5 på morgonen. Dans är numera tillåtet.

Sportevenemang inomhus kan fylla läktarna till 40 procent och utomhusevenemang som La Liga kan ta in 60 procent.

Bildtext: ECDC (Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar) publicerar varje vecka en karta över smittspridningen i EU-länderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.