Prenumerera på nyheterna

Inget klart med reseintyg för covidvaccinerade svenskar

Ett vaccinpass som ska underlätta vid resor till utlandet är på väg. Danmark har kommit längst med ett intyg om genomförd covid-19-vaccination. I Sverige ser ett liknande intyg ut att dröja. Regeringen i Danmark jobbar med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekräfta att en person är vaccinerad mot covid-19. Det uppger nyhetsbyrån TT som hänvisar till ett svar som det danska hälsodepartementet lämnat till Danmarks radio ”att man till att börja med tänker sig att det ska vara till hjälp för personer som behöver resa till andra länder som kan komma att ställa krav på vaccination före inresan”.

Redan under våren 2021 ska intyget som man själv printar ut vara på plats i Danmark. När det gäller Sverige finns det inte någon prognos för när ett vaccinintyg för svenskar kan finnas.

I Sverige är arbetet med vaccinpass inte kommit lika långt. Än så länge har ingen myndighet fått regeringens uppdrag att ta fram en lösning för ett intyg.

Sverige deltar dock på olika sätt i processer som pågår på EU-nivå för att ta reda på hur ett EU-gemensamt system för vaccinationsintyg skulle kunna se ut, skriver Lena Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot i ett mejl till TT.

”Regeringen bevakar denna diskussion noggrant och avser att återkomma i frågan”, skriver Elin Aarflot.

Även om ingen myndighet än fått uppdraget att ta fram ett vaccinpass så har E-hälsomyndigheten tilldelats en samordningsroll.

Det är dock osäkert om självprintade pappersintyg är tillräckligt.

”Svenska vaccinationsintyg bör utfärdas enligt internationell standard och parterna är överens om att en sådan standard bör inväntas då mycket tyder på att ett enkelt pappersintyg inte kommer att accepteras internationellt”, står det i en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Här framkommer det att intyg om vaccinering kan komma att krävas för till exempel inresa i vissa länder.

Spanien har ännu inte meddelat när ett vaccinpass kan bli aktuellt och bli krav vid inresa i landet.

Det som gäller i dagsläget är att en hälsodeklaration ska fyllas i. Samtliga inresande från högriskländer behöver även kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa. I dagsläget inkluderar detta Sverige. Barn under sex år är undantagna regeln.

Se mer information från det spanska hälsoministeriet här.

Testet måste vara ett s.k. molekylärt test (bl.a. PCR, TMA, LAMP), och ska göras inom 72 timmar före resenärens ankomst till Spanien. Resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat eller digitalt, på spanska, engelska, franska eller tyska. Kravet gäller endast resenärer med flyg och båt.

Svenska Magasinet har tidigare berättat att flygbolag kan komma att införa nya regler med krav på vaccination. Redan i november meddelade det australiensiska flygbolaget Qantas att bara passagerare som kan bevisa att de är vaccinerade ska få flyga med dm på internationella resor, till att börja med.

I framtiden kan särskilda pass för vaccinerade införas och krav på obligatorisk vaccinering för den som vill gå på konsert eller fotbollsmatch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.