Prenumerera på nyheterna

Inget regn i sikte – torkan blir allt större bekymmer

Torr höst och fortsatt inget regn i sikte. Jordbrukssektorn rapporterar om 30 procent minskade skördar. Samtidigt ligger vattenrestriktionerna på 50 procent. Läget är bekymmersamt.

Det är de senaste rapporterna om vattenståndet i Guadalquivir-dalen som gör att varningslamporna har tänts. Framtiden för den andalusiska landsbygden är mycket osäker. Det är en av motorerna i den andalusiska ekonomin.

Det finns över en miljon hektar jordbruksmark i regionen som skapar 188.000 arbetstillfällen. Jordbruket omsätter sex miljarder euro årligen.

Vattenreservoarerna i Guadalquivir-dalen är fyllda till 26 procent. Genomsnittet för de övriga reservoarerna ligger på 39 procent.

De senaste åren har nederbörden i Andalusien sjunkit stadigt. Och den negativa trenden tros fortsätta. Chanserna att få en regnig vinter ligger bara på 33 procent.

Prognoserna för november månad ser ut att bli torr vilket inte gynnar grödor som är i akut behov av vatten just nu.

Vattenrestriktionerna för jordbruket ligger för närvarande på 50 procent vilket slår hårt mot Guadalquivirområdet där nästan 900.000 hektar eller 85 procent kräver konstbevattning.

Jordbrukssektorn bekymrar sig även för de allt högre elpriserna som påverkar utrustningen för bevattning.

För att jordbruket på östra Costa del Sol samt Costa Tropical med odlingar av avokado, cherimoya och mango som kräver mycket vatten, ska få bättre möjligheter kommer avloppsvattnet vid anläggningar i Vélez-Málaga, Torrox och Rincón de la Victoria att renas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.