Prenumerera på nyheterna

Intim jul med de närmast anhöriga

Hälsovårdsdepartementet och Spaniens regioner har beslutat vad som ska gälla under jul- och nyårshelgen. Upp till tio personer, inklusive minderåriga, kan samlas och det blir tillåtet att resa till anhöriga. Det blir också undantag i utegångsförbud som förlängs till klockan 01.30 natten mellan den 24 och 25 december respektive 31 december och 1 januari.

Beslutet som togs på onsdagen gäller i samtliga spanska regioner förutom Balearerna och Kanarieöarna.

Madridregionen och Katalonien har inte gett grönt ljus för beslutet. Hälsovårdsminister Salvador Illa betonar att beslutet är obligatoriskt för samtliga spanska regioner förutom Balearerna och Kanarieöarna.

Nationellt nödläge är utlyst i Spanien och av det skälet kan Spaniens regering ta detta beslut som gäller temporärt mellan den 23 december och 6 januari.

Det betyder att resor mellan autonoma regioner kan göras men uteslutande för att besöka anhöriga.

Till nästa vecka väntas ytterligare besked vad som gäller i regionerna efter den kommande långhelgen som avslutas på tisdag.

I nuläget gäller perimeterkarantän för samtliga kommuner i Andalusien med utegångsförbud mellan klockan 22 och 07.

Under gårdagen registrerades i provinsen Málaga 186 nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2. Under de senaste 14 dagarna redovisar provinsen Málaga 187,4 smittade per 100.000 invånare vilket är lägst av Andalusiens samtliga provinser.

Antalet avlidna under gårdagen i provinsen Málaga var 20 personer. Sedan Covid-19-pandemin inleddes och fram till 30 november avled 651 personer i provinsen. Mer än hälften, eller 351, har avlidit de senaste tre månaderna.

Sett över Europa ligger Spanien på femte plats med 251,6 smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 per 100.000 invånare. Flest i nuläget har Portugal med 684,4 följt av Schweiz, 662,8, Polen, 650,4, och Tjeckien med 551,2.

Dödligheten i Covid-19 bland de smittade är 1,1 procent från den 11 maj. Perioden till den 10 maj låg dödligheten på 8,2 procent i Spanien.
För snabbast uppdatering kring Covid-19-pandemin i Spanien följ Svenska Magasinet Twitterkonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.