Prenumerera på nyheterna

Invånare stängde samhälle för migranter i karantän

Med hjälp av sopcontainer, träpallar, grenar och andra lösa föremål lät invånare i samhället Tunte på Gran Canaria barrikadera och stoppa infarten när 71 migranter skulle placeras i karantän på en flyktingmottagning i kommunen San Bartolomé de Tirajana.

Migranterna hade sedan i söndags sovit på en pir i Arguineguín på södra delen av ön. När migranterna skulle överföras till det lilla samhället Tunte gick invånarna ut på gatorna för att stoppa tillfarten.

Invånarna ville förhindra att migranterna skulle placeras två veckor karantän vilket gäller tretton migranter som enligt Hälsovårdsdepartementet ska vara smittade i covid-19.

– Vi är inte människor som inte vill hjälpa, snarare tvärtom. Fram till nu har vi tagit emot 80 migranter som har blivit väl omhändertagna, säger Samuel Henríquez, tillförordnad borgmästare i San Bartolomé de Tirajana.

Invånarna i samhället fick veta på onsdagsmorgonen att myndigheterna tänkte överföra migranterna till platsen. Att inte få besked tidigare är upprörande, menar de.

– Vi anser detta är orättvist och det handlar inte om rasism, för vi är inte rasister. Men Tunte är inte förberett att ta emot infekterade eller migranter som placeras i karantän, säger en av invånarna till radiokanalen Cadena SER.

Under de senaste dagarna har det förekommit oroligheter på flera platser i Spanien. Det gäller smittade eller misstänkt smittade migranter i covid-19 som avviket från flyktingförläggningar.

Under gårdagen flydde tre migranter som är misstänkta för att vara smittade i covid-19 från flyktingförläggningen CATE (Centro de Antención Temporal de Extranjeros) i San Roque i provinsen Cádiz strax söder om Costa del Sol, skriver Diario SUR.

Även på Costa Blanca och i Murcia har liknande händelser rapporterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.