Prenumerera på nyheterna

Invånarna på coronafria Tabarca tar det med ro

Tabarca med 72 invånare som är den ö som tillhör Spanien med minst befolkning har trots noll fall av Covid-19 också suttit i karantän. Och när Kanarieöarna La Gomera, El Hierro och La Graciosa tillsammans med Formentera som ingår i Balearerna i måndags gick in i avtrappningsfas 1 får Tabarca vänta…

Men befolkningen på Tabarca känner sig lugna trots att de inte får ingå i första avtrappningsklubben som de övriga fyra öarna. Befolkningen på Tabarca har varit isolerade i dubbel bemärkelse efter att regeringschefen Pedro Sánchez utlyste nationellt nödläge i mitten av mars.

– Ingen har protesterat för att vi inte får återgå till det nya normala livet som fyra andra öar får göra, säger Carmen Martí som är president i föreningen Isla Plana de Tabarca, till nyhetsbyrån EFE.

– Invånarna tar det med ro. Den lokale tjänstemannen på ön har förklarat de olika avtrappningsfaserna för befolkningen på ön, han är förresten stationerad på ön dygnet runt tillsammans med en sjuksköterska. Vi åtnjuter en viss frihet här och grannar pratar med varandra över tomtgränserna.

Den lilla vackra ön Tabarca med sitt kristallklara vatten är på bara 0,3 kvadratkilometer och ligger fyra kilometer på en rak linje från Santa Pola på Costa Blanca. Ön ligger söder om Alicante och ingår i den kommunen som ett eget distrikt nummer fem.

En gång i veckan kommer en båt till ön för att befolkningen ska kunna handla mat och köpa mediciner. Ytterligare en båt kommer för att hämta avfall och utföra andra tjänster.

Invånarna hoppas att de inom kort kan öppna öns restauranger då platsen är ett omtyckt semestermål på sommaren.

Runt ön Tabarca finns en fantastisk Medelhavsmiljö som utmärker sig för sina Posidonia-ängar. De är hem för 7.000 arter inom Medelhavets flora och fauna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.