Invasion av söta nyckelpigor på Solkusten

Den som har hängt upp tvätt på terrassen de senaste dagarna på Solkusten har säkert lagt märke till nyckelpigorna. Det talas om en invasion av dessa små söta insekter som i huvudsak bladlöss men blodlöss, ullöss och spinnkvalster.

Den friska varma vinden under senaste veckoslutet har fört med sig tusentals så kallade ”mariquitas” eller nyckelpigor som det heter på svenska. Invasionen har även uppmärksammats i spansk media.

Diario SUR skriver att det är kuststräckan från Málaga stad och österut mot Rincón de la Victoria och västerut mot Torremolinos som har fått påhälsningar av nyckelpigor i stort antal.

Svenska Magasinet har fått rapporter även från boende i Fuengirola och Mijas som under senaste helgen hade ett stort antal nyckelpigor på tvätten när den var klar att plockas in.

Nyckelpigor i stort antal är ett återkommande fenomen så här års på kusten. Vissa år är antalet fler vilket inträffade 2012 skriver Diario SUR på tisdagen.

Kommunala källor säger att nyckelpigor inte betraktas som skadeinsekter då de är ofarliga. Tvärtom är de uppskattade då de livnär sig på bladlöss. Därför används de ofta inom ekologisk skadedjursbekämpning när det gäller jordbruk och trädgårdsskötsel.

I provinsen Málaga finns det cirka 50 olika sorters nyckelpigor.

Myndigheterna går dock ut och varnar de som färdas på cyklar, mopeder eller MC att använda hjälmvisir på grund av risken att få nyckelpigor i ögonen under färden.

Foto: Twitter @LopezosaPablo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.