Prenumerera på nyheterna

Jihadist planerade självmordsattentat i Sevilla

Han studerade i Sevilla men hade rest hem till Rabat i Marocko för att säga farväl till sin familj innan det planerade självmordsattentatet i Sevilla. Spanska och marockanska säkerhetsstyrkor har lyckats avstyra ett terrorattentat genom att gripa 23-årige Zouhair el Bouhdidi. Mannen greps för ett par dagar sedan.

Det hade kunnat utveckla sig till en katastrof i Sevilla. Men spanska och marockanska säkerhetsstyrkor kom den 23-årige jihadisten på spåren. Han greps i Rabat i Marocko där han var på besök hos sin familj.

I förhör har mannen erkänt att han planerade ett terrorattentat i Sevilla i södra Spanien.

På forum på nätet skröt mannen över vad han planerade. Enligt säkerhetstjänsten var det ingen tvekan om att han var redo att begå självmord inför en stor publik. Möjligtvis påskhelgen, en symbol för kristendomen som blivit målet för islamisk terrorism.

Enligt spanska medier har underrättelsetjänsten haft mannen under uppsikt under flera månader. När mannen som är bosatt i Sevilla sedan 2016 reste till hemlandet Marocko för att träffa sina släktingar underrättades de marockanska myndigheterna som utförde gripandet skriver den spanska rikstidningen ABC.

”En katastrof har undvikits, han var fast besluten att göra det” säger en källa som ABC citerar.

Det har riktats hot mot Sevilla i samband med Semana Santa vid flera tillfällen. Nyligen släpptes en propagandafilm på jihadistkanalen Muntasir de Telegram som visade terrorattentat i Sevilla och Ronda under Semana Santa. I filmen förekommer den kända spanskmarockanska jihadisten Yassin Ahram Pérez, känd också under namnet hijo de Tomasa.

Gripandet i Rabat är det andra som utförs i år efter samarbete mellan spanska och marockanska säkerhetsstyrkor. I januari greps en marockansk yngling på 27 år i Manilva som planerade attentat i samband med ferian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.