Prenumerera på nyheterna

Jihadister häktade efter tillslag i Barcelona

Med hjälp av en träbåt tog sig terroristerna över Medelhavet från Algeriet till Almería i sydöstra Spanien på julafton. Därifrån vidare med bil till Barcelona. I fredags greps de av spanska säkerhetsstyrkor i stadsdelen La Barceloneta i en fastighet som har tagits över av så kallade ”okupas”. En fjärde person greps av fransk polis efter att ha passerat den spansk-franska gränsen.
Domaren Alejandro Abascal vid nationaldomstolen har beslutat att häkta samtliga tre utan möjlighet till borgen.

De häktade är två libyska medborgare och en marockansk medborgare som hade anlänt till Barcelona med avsikt att förbereda terrorattacker.

Två av dem är kända hos myndigheterna och FBI sedan tidigare och beskrivs som extremt farliga. En av männen har tidigare varit i Syrien och slagits för och tillhört den islamistiska terrorsekten Daesh.

Han ska sedan ha lyckats ta sig vidare till Irak, Turkiet, Senegal och Algeriet för att slutligen komma till Spanien. Mannen som pekas ut som ledare i gruppen har haft kopplingar till den nämnda terroriströrelsens undergrupper i Nordafrika.

Samtliga häktade ska ha varit tidigare före detta stridande jihadister som ägnat sig åt våldsamma handlingar med militär utbildning.

Spanska säkerhetsstyrkor inledde en utredning för att lokalisera dem när de fick reda på att en ”potentiellt farlig” algerisk medborgare, 28 år gammal, hade anlänt till Spanien på julafton.

Mannen hade planer på att utföra en terrorhandling liknande den i Wien (Österrike) i november där en IS-sympatisör öppnade eld i närheten av en synagoga och dödade fyra personer och ett antal skadade, skriver dagstidningen La Vanguardia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.