Prenumerera på nyheterna

Jobbig vår och försommar för allergiker

Det är en jobbigare vår och försommar för allergikerna är normalt. Regnet som fallit under våren och högre temperaturer bidrar till en explosiv cocktail av oliv- och gräspollen. Årets pollensäsong beskrivs som tuffare än normalt, säger Gonzalo Campos, allergiläkare och samordnare vid AlergoMálaga.

Mellan 25 till 30 procent av befolkningen i provinsen Málaga är allergiker, enligt Campos som på onsdagen intervjuas i dagstidningen Diario SUR.

Hittills har årets maj var mer komplicerad och svår för allergikerna än de senaste åren. Antalet besökare av allergipatienter och antalet astmafall som sökt upp akutmottagningar har ökat i år.

Det är främst gräs- och olivpollen (bilden) i Axarquía öster om Málaga och Guadalhorce-dalen som bidrar till de höga halterna. Ytterligare en ogrässort (la parietaria, på svenska; grenig väggört en växtart i familjen nässelväxter) inledde pollineringen redan i mars månad.

Situationen i kustområdena kommer att förbättras för allergikerna under första halvan av juni månad.

Enligt Gonzalo Campos så hjälper munskydden som bärs på grund av covid-19 mot pollen bara till viss del.

Folk tar av sig munskyddet hemma, på arbetsplatser, restauranger och nöjesställen och det är platser med mycket pollen.

Gonzalo Campos rekommenderar att den bästa tiden att vädra är vid middagstid då pollenhalterna är som lägst. Däremot ska inte fönster och balkonger vara öppna mellan sju och elva på morgonen eller från klockan 18 till 21 på kvällen.

Ett annat effektivt sätt är att använda sig av vattenånga i bostaden vilket gör att pollen faller till golvet.

Campos rekommenderar att personer som har allergi inte skjuter upp besöket hos en allergispecialist eftersom det drabbar patienten. Det är viktigt att allergiker testas för att få kännedom om vad som orsakar problemet.

Antalet allergiker ökar. 2050 förväntas halva befolkningen lida av allergi.

Antihistaminer används i huvudsak vid behandling i näsa och ögon. Eller bronkodilator och aerosolterapi vid allvarligare fall även om vaccin är den bästa lösningen, säger Gonzalo Campos till Diario SUR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.