Jonas Falk: Greps efter hyrt bil av misstänkt

För en vecka sedan gjorde spansk nationalpolis ett jättetillslag mot det som uppfattas som det största kriminella nätverket i östra Spanien som ägnar sig åt narkotikahandel och penningtvätt. En av de gripna var den svenske medborgaren Jonas Falk som enligt spanska åklagare ska ha kopplingar till det kriminella nätverket.

Jonas Falk släpptes på lördagen. Han svarar tillbaka i en intervju i Expressen och erkänner att han varit i kontakt med en av de utpekade huvudmännen.
– Jag har hyrt en bil från bilhandlaren, så nu förstår jag att det måste vara honom de menar att jag känner, säger Jonas Falk till tidningen.

Bilhandlaren och Johan Falk är två av 42 personer som greps när spansk nationalpolis gjorde tillslag mot 13 olika adresser i Alicante, Valencia, Madrid och Barcelona. Bland de gripna finns en advokat som har beslagtagits mer än två miljoner

Svensken Jonas Falk Oredsson är omskriven och har döpts till ”svenske Pablo Escobar” i olika medier och är en av Sveriges mest ökända brottslingar. På 90-talet dömdes han för flera bankrån och lyckades utföra spektakulära fängelserymningar vid tre tillfällen.

Han har blivit frikänd från tidigare misstankar enligt hans advokat Clara Martínez Nogués som har uttalat sig i spanska medier de senaste dagarna.

I lördags släpptes Jonas Falk på fri fot. Skulle han vara huvudperson i en kriminell organisation skulle han inte vara en fri man idag, säger advokaten till dagstidningen Información som utkommer på Costa Blanca.

Enligt Clara Martínez Nogués har polisen inte hittat något som binder Jonas Falk till det kriminella nätverket.

Källor vid högsta domstolen TSJ (Tribunal Superior de Justicia) i Katalonien uppger att det rör sig om ett preliminärt frisläppande av domstolen i Vilanova i la Geltrú och att svensken ska anmäla sig till domstolen tre gånger i veckan och att han inte får lämna landet.

Jonas Falk utreds för brott mot folkhälsa, penningtvätt, att ingå i en kriminell organisation och förfalskade dokument. Ärendet ligger vid domstol 3 i Vilanova i la Geltrú.

På Twitter skriver Jonas Falk Oredsson om gripandet och efterspelet:

”Då var det dags igen. Är såklart helt oskyldig”.

”Jag har pekats ut som knarkkung och knarkbaron. Men har aldrig dömts för något som helst narkotikabrott. Ändå anser Stockholms tingsrätt att utpekandet är helt i sin ordning.

”Mina ständiga resor och luxuösa liv har jag själv finansierat, polis och åklagares ständiga resor och luxuösa liv fick ni skattebetalare betala. Ni borde i vart fall ha fått kort så ni får VIP-bord om ni semestrar i Barcelona…” skriver Jonas Falk Oredsson på Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.