José María Aznar: Greta borde vara i skolan

Spaniens tidigare regeringschef José María Aznar är kritisk till att Spaniens t f regering har sträckt ut en hand till den unga svenska klimataktivisten Greta Thunberg för att hjälpa henne över Atlanten till klimattoppmötet COP25 i Madrid i början på nästa månad. Hon borde vara i skolan, menar Aznar skriver nyhetsbyrån Europa Press.

– Det har blivit en show, ett spektakel. Jag tror inte på den typen av politik. Bara för att hon inte gillar att resa med flyg så måste båt fixas fram för att hon ska ta sig över Atlanten, säger Aznar.

Det var efter att mötet flyttades från Chile till Spanien och Madrid som Greta på Twitter skrev: ”Nu måste jag hitta ett sätt att ta mig över Atlanten i november”.

Spaniens t f klimat- och miljöminister Teresa Ribera var snabbt ute på Twitter och svarade: ”Vi vill hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka. Du har gjort en lång resa och hjälpt oss att väcka oro, öppna upp sinnen och öka agerandet. Vi skulle gärna hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka”.

Men Spaniens tidigare regeringschef José María Aznar är inte imponerad och kallar det för en show.
– Det blir spännande att höra en 16-årig tjej…, men jag tror inte att hon är i stånd att säga till världen på allvar vad som måste göras för att förbättra människors livsvillkor, menar Aznar som också ifrågasätter att Spanien erbjuder sig att ta över som värd för klimatmötet.

– El Clásico-mötet mellan Barcelona och Real Madrid fick skjutas upp på grund av upploppen i den katalanska huvudstaden som en säkerhetsåtgärd. Nu ska vi plötsligt organisera klimatmöte.

Omkring 25.000 besökare väntas till Madrid vid konferensen som kommer att hållas den 2 till 13 december.

Greta Thunberg skrev på Twitter i måndags att hon sedan i fredags reser ”österut genom de vackra sydstaterna i USA för att komma till östkusten och förhoppningsvis hitta en transport till COP25 i Madrid”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.